Σε μία ενεργειακή στρατηγική που οφείλει να φέρει ρηξικέλευθες τομές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να δώσει ώθηση στην ανταγωνιστική μετάβαση της ΕΕ στην πράσινη οικονομία αναφέρθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Όπως τόνισε «η στρατηγική της ΕΕ είναι βελτιωμένη σε σχέση με οτιδήποτε έχει δει το φως στο παρελθόν. Οι χώρες που μετέχουν αυτή τη στιγμή στο Κανκούν παρατηρούν με πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΕΕ».

Σε μία ενεργειακή στρατηγική που οφείλει να φέρει ρηξικέλευθες τομές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να δώσει ώθηση στην ανταγωνιστική μετάβαση της ΕΕ στην πράσινη οικονομία αναφέρθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Όπως τόνισε «η στρατηγική της ΕΕ είναι βελτιωμένη σε σχέση με οτιδήποτε έχει δει το φως στο παρελθόν. Οι χώρες που μετέχουν αυτή τη στιγμή στο Κανκούν παρατηρούν με πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΕΕ».

Στο σημερινό Συμβούλιο οι Υπουργοί υιοθέτησαν συμπεράσματα που αφορούν την προστασία του καταναλωτή, ιδίως του πλέον ευάλωτου, από οικονομικές επιβαρύνσεις και τις υπεράκτιες γεωτρήσεις. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής με τίτλο «Ενέργεια 2020: μια στρατηγική για ανταγωνιστική, αειφόρο και ασφαλή ενέργεια» και «Προτεραιότητες για τις ενεργειακές υποδομές για το 2020 και μετά: Σχέδιο για την Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού δικτύου».

Για το θέμα της ασφάλειας των υπεράκτιων γεωτρήσεων, το κείμενο της Επιτροπής αντανακλά τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την ανάγκη επέκτασης της κοινοτικής νομοθεσίας που θα εφαρμόζει υψηλά πρότυπα ασφαλείας σε όλη την ΕΕ με σκοπό να επιτρέπονται μόνο ασφαλείς και αειφόρες επιχειρησιακές λειτουργίες. Η ενίσχυση της συνεργασίας των παράκτιων κρατών της Μεσογείου θα συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων.

Σχολιάζοντας τη στρατηγική για την Ενέργεια 2020, η κυρία Μπιρμπίλη τόνισε την ανάγκη σύνδεσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το 2020 με το στόχο του 2050 για μία οικονομία χαμηλού άνθρακα και ζήτησε από την Επιτροπή να επεξεργαστεί διαφορετικά σενάρια με υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ. Επεσήμανε ότι πρόκειται για μία στρατηγική η οποία προσπαθεί να συνδυάσει αντιφατικές πολιτικές, από τη μία την προώθηση των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης και από την άλλη την επέκταση των πυρηνικών και της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Η Υπουργός υποστήριξε τη μετάβαση σε μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλού άνθρακα, την εφαρμογή ενισχυμένων πολιτικών που θα αποβλέπουν στην εξισορρόπηση της αποδοτικότερης χρήσης των φυσικών πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος και εξέφρασε την αντίθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην χρήση πυρηνικής ενέργειας, καθώς και τις επιφυλάξεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της. 

Όπως δήλωσε « σε σχέση με τα πυρηνικά, θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν θα θέλαμε να δούμε έναν πιο ισχυρό ρόλο στην πυρηνική ενέργεια. Η ΕΕ οφείλει να συγκεντρωθεί σε εκείνους τους τομείς που υπάρχει συμφωνία. Η πυρηνική ενέργεια είναι εθνικό θέμα και διχάζει την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Β ασικά μας εργαλεία θα πρέπει να παραμείνουν οι δεσμευτικοί στόχοι για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων και αύξησης του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική ενεργειακή κατανάλωση».

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή εναρμόνιση των υποστηρικτικών μηχανισμών η κυρία Μπιρμπίλη τόνισε τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει στην υγιή ανάπτυξη των ΑΠΕ σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Όπως είπε «θα απαξιώσει σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα αποδυναμώσει την εξουσία των εθνικών κυβερνήσεων ως προς τον έλεγχο της πορείας και την επίτευξη των εθνικών στόχων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Θα αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΑΠΕ στην Ευρώπη, των ελλιπών ενεργειακών υποδομών και την ευρωπαϊκή ενοποίηση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας».

Αναφερόμενη στο θέμα της διασύνδεσης δικτύων η Υπουργός επεσήμανε την αναγκαιότητα επέκτασης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ σε απομονωμένες περιοχές, όπως η διασύνδεση των μη- διασυνδεδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, αξιοποιώντας το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό των νησιών και ενισχύοντας έτσι την προώθηση των ΑΠΕ. Υποστήριξε την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των χωρών της Μεσογείου (Μεσογειακός Δακτύλιος) για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ΑΠΕ της περιοχής. Επιπλέον, χαιρέτισε την ισόρροπη αναφορά που γίνεται από την Επιτροπή στον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας ( ITGI) μαζί με το Nabucco, όσον αφορά το Νότιο Ευρωπαϊκό Διάδρομο για το φυσικό αέριο. Κλείνοντας, η Υπουργός τόνισε ότι η ανάπτυξη των υποδομών αποτελεί στοιχείο μείζονος σημασίας στην ενεργειακή στρατηγική της Ε.Ε για την επόμενη δεκαετία. 

Βασική προτεραιότητα για την επίτευξη των στόχων του 20- 20- 20 αποτελεί η προώθηση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, «έξυπνα δίκτυα» που αποσκοπούν στη μέγιστη εκμετάλλευση του δυναμικού σε ΑΠΕ, καθώς και επενδύσεις σε υποδομές που θα προωθούν τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου. Η κυρία Μπιρμπίλη συμπλήρωσε ότι η δημιουργία των κατάλληλων ενεργειακών υποδομών είναι κρίσιμης σημασίας και επείγουσα. Απαιτεί ευρύτερη θεώρηση των νέων χρηματοδοτικών μηχανισμών, δημόσιων και ιδιωτικών, και κινητοποίηση πρόσθετων πόρων από το επόμενο πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο 2014- 2020.