Οι προτάσεις για αναμόρφωση της αγοράς άνθρακα κυριάρχησαν στην τρίτη ημέρα της Διάσκεψης του Κανκούν για το κλίμα, καθώς οι χώρες διαφώνησαν για το αν θα πρέπει να επεκταθεί ο Μηχανισμός Καθαρής Ανάπτυξης (CDM) του ΟΗΕ ή όχι. Οι συνομιλίες κατέληξαν και πάλι σε αδιέξοδο, καθώς η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου υποστήριξαν ότι τα σχέδια δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) πρέπει να έχουν το δικαίωμα να κερδίζουν δικαιώματα εκπομπών με βάση το CDM, πρόταση στην οποία αντιτάχθηκε η Βραζιλία και άλλες χώρες.

Οι προτάσεις για αναμόρφωση της αγοράς άνθρακα κυριάρχησαν στην τρίτη ημέρα της Διάσκεψης του Κανκούν για το κλίμα, καθώς οι χώρες διαφώνησαν για το αν θα πρέπει να επεκταθεί ο Μηχανισμός Καθαρής Ανάπτυξης ( CDM) του ΟΗΕ ή όχι. Οι συνομιλίες κατέληξαν και πάλι σε αδιέξοδο, καθώς η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου υποστήριξαν ότι τα σχέδια δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα ( CCS) πρέπει να έχουν το δικαίωμα να κερδίζουν δικαιώματα εκπομπών με βάση το CDM, πρόταση στην οποία αντιτάχθηκε η Βραζιλία και άλλες χώρες.

Καθώς παρατηρείται έντονη διαίρεση της διεθνούς κοινότητας, αυξάνονται παράλληλα και οι φόβοι για το μέλλον του εν λόγω συστήματος εμπορίας ρύπων. Η International Emissions Trading Association τόνισε σχετικά ότι «δεν είναι στο συμφέρον κανενός να αφήσουν το CDM να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Επίσης, θα ήταν τραγικό αν δώσουμε ανάμεικτα μηνύματα για το πώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί και αν αυτά αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στις φτωχές χώρες».

Μεταξύ άλλων, η Ιαπωνία ανακοίνωσε την αντίθεσή της στη συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, επιμένοντας ότι δεν έχει νόημα, καθώς περιορίζει μονάχα ορισμένα κράτη και αφήνει απέξω χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι οποίες είναι και οι πιο ρυπογόνες. Επίσης, η Google παρουσίασε στη Διάσκεψη ένα νέο σύστημα χαρτογράφησης, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία των δασικών εκτάσεων και τον εντοπισμό της παράνομης υλοτομίας. Ονομάζεται Google Earth Engine και χρησιμοποιεί εικόνες σε αληθινό χρόνο από αμερικανικούς και γαλλικούς δορυφόρους.