Τη στιγμή που 1.500 περίπου συμμετέχοντες στην Σύνοδο του ΟΗΕ στο Κανκούν του Μεξικού για την Κλιματική Αλλαγή προσπαθούν να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ακραίες καιρικές συνθήκες επικρατούν στην Ευρώπη. Στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, αλλά και στην χώρα μας, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, τα καιρικά φαινόμενα διαψεύδουν και τους πιο δύσπιστους στην θεωρία της κλιματικής αλλαγής
Τη στιγμή που 1.500 περίπου συμμετέχοντες στην Σύνοδο του ΟΗΕ στο Κανκούν του Μεξικού για την Κλιματική Αλλαγή προσπαθούν να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ακραίες καιρικές συνθήκες επικρατούν στην Ευρώπη.

Στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, αλλά και στην χώρα μας, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, τα καιρικά φαινόμενα διαψεύδουν και τους πιο δύσπιστους στην θεωρία της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, στη Βρετανία, οι συνεχείς πυκνές χιονοπτώσεις προκάλεσαν χάος στα αεροδρόμια και αμηχανία στις αρχές. Για δεύτερη χρονιά η χώρα αντιμετωπίζει δριμύ ψύχος, καθώς ο περυσινός χειμώνας ήταν ο πιο ψυχρός των τελευταίων 30 ετών στη χώρα. Έτσι, φέτος, εν μέσω έντονης κριτικής για την αδεξιότητα της κυβέρνησης, ο υπουργός Μεταφορών, κ. Φίλιπ Χάμοντ διέταξε αναθεώρηση του συστήματος λειτουργίας των μέσων μεταφοράς. Το αποτέλεσμα ήταν το αεροδρόμιο Γκάτγουικ να παραλύσει για τουλάχιστον δύο 24ωρα, στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου να ακυρωθούν πολλές πτήσεις, οι οδικές αρτηρίες προς τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία να μετατραπούν σε θανάσιμες παγίδες και τα τρένα της Eurostar προς Γαλλία και Βέλγιο να ακινητοποιηθούν για αρκετές ώρες. Εκτιμάται ότι η ακύρωση των πτήσεων και των δρομολογίων των τρένων θα επιβαρύνει τη βρετανική οικονομία με 1,2 δισεκατομμύριο στερλίνες...

Στην Πολωνία, το ψύχος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 18 άτομα και η κυβέρνηση απηύθυνε δραματική έκκληση στους πολίτες να ενημερώνουν τις αρχές για οποιονδήποτε άστεγο ή μεθυσμένο συναντούν αβοήθητο στον δρόμο.
Ακυρώσεις πτήσεων υπήρξαν και στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου και του Βερολίνου. Στη Γαλλία, το χιόνι ανάγκασε χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους και πολλούς άλλους επιβάτες αεροσκαφών, στο Ορλί και το Σαρλ ντε Γκωλ, να αλλάξουν σχέδια.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσαρμόσουν την πολιτική τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ο κόσμος να μάθει να ζει με αυτό, σχολίασε ο Economist. «Ακόμη κι αν κλιμακωθεί ο σημερινός ρυθμός μείωσης των εκπομπών ρύπων, είναι πιθανόν η Γη να αυξήσει τη θερμοκρασία της κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη αυτού του αιώνα, σε σύγκριση με την εποχή της έναρξης της βιομηχανικής επανάστασης», παρατήρησε ο Εconomist, με την ευκαιρία της συνόδου του Κανκούν για το κλίμα, η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες.

«Οι καύσωνες που τώρα καταγράφουν ρεκόρ θα είναι σύνηθες φαινόμενο. Η βροχή θα είναι πιο καταρρακτώδης, αυξάνοντας τις πλημμύρες. Αλλες περιοχές που ήδη παλεύουν με την ξηρασία, θα γίνουν ακόμη πιο άνυδροι τόποι». Τα πλούσια κράτη οφείλουν να παράσχουν πράσινη τεχνολογία στα φτωχά προτείνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα. Οποιο μέτρο κι αν ληφθεί τώρα πια όμως, «δεν θα αποτρέψει την κλιματική αλλαγή»...

«Ισως στο μέλλον να ελεγχθεί, αλλά για την ώρα το θερμόμετρο θα συνεχίσει να ανεβαίνει», καταλήγει ο Economist.