Η βουλγαρική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το 2011 και, μάλιστα, με ρυθμούς ανάλογους των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος του οίκου Fitch Ratings, αρμόδιου για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, Ρίτσαρντ Χάντερ. Ο Χάντερ προβλέπει ότι το έλλειμμα του βουλγαρικού προϋπολογισμού το 2011 θα κυμανθεί από 2% έως 3% του ΑΕΠ, ενώ ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στη Βουλγαρία θα διαμορφωθεί στο 0,5% το 2010 και το 2011 στο 2,5%

Η βουλγαρική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το 2011 και, μάλιστα, με ρυθμούς ανάλογους των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος του οίκου Fitch Ratings, αρμόδιου για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, Ρίτσαρντ Χάντερ.

Ο Χάντερ προβλέπει ότι το έλλειμμα του βουλγαρικού προϋπολογισμού το 2011 θα κυμανθεί από 2% έως 3% του ΑΕΠ, ενώ ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στη Βουλγαρία θα διαμορφωθεί στο 0,5% το 2010 και το 2011 στο 2,5%.

Ο πρόσφατα εγκριθείς προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει αυξημένα φορολογικά έσοδα και συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, με έσοδα άνω των 16,1 δισ. λέβα (περίπου οκτώ δισ. ευρώ), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα προέλθει από τον ΦΠΑ (6,4 δισ. λέβα ή 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ωστόσο, οι δαπάνες υγείας και πρόνοιας διαμορφώνονται σε ικανοποιητικά -σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας και την παγκόσμια κατάσταση - επίπεδα.

Η βουλγαρική κυβέρνηση εκτιμά ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της είναι κατάλληλη προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να γίνει δεκτή στην Ευρωζώνη.

Η Βουλγαρία, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας κ. Συμεών Ντιάνκοφ, είναι αποφασισμένη να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το συντομότερο δυνατό και στο πλαίσιο αυτό η χώρα θα επαναλάβει σύντομα τη διαδικασία ένταξης στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ERM II, που αποτελεί τον προθάλαμο για την ένταξη στο ευρώ, το β’ εξάμηνο του 2011.

Ο κ. Ντιάνκοφ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη συρρίκνωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2011 και αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3,6% το 2011 (υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Fitch), έναντι 0,7% που προβλέπεται για το τρέχον έτος.