Τη λειτουργία του πρώτου αιολικού της έργου στη Ρουμανία, του πάρκου «Agighiol», το οποίο βρίσκεται στο δήμο Valea Nucarilor, κοντά στην πόλη Tulcea, ξεκίνησε η Enel Green Power. Το νέο αιολικό πάρκο αποτελείται από 17 τουρμπίνες, ισχύος 2 ΜW η καθεμία για συνολική εγκατεστημένη ισχύ 34 MW

Τη λειτουργία του πρώτου αιολικού της έργου στη Ρουμανία, του πάρκου «Agighiol», το οποίο βρίσκεται στο δήμο Valea Nucarilor, κοντά στην πόλη Tulcea, ξεκίνησε η Enel Green Power.

 

Το νέο αιολικό πάρκο αποτελείται από 17 τουρμπίνες, ισχύος 2 ΜW η καθεμία για συνολική εγκατεστημένη ισχύ 34 MW. Με ετήσια παραγωγή περίπου 100 εκατομμυρίων kWh, το αιολικό πάρκο του Agighiol υπολογίζεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περισσότερων από 35,000 νοικοκυριών, συμβάλλοντας στη μείωση 70,000 τόνων εκπομπών CO2/χρόνο.

 

«Με το πρώτο αυτό αιολικό πάρκο, βλέπουμε την έναρξη παραγωγής ισχύος στη Ρουμανία», δήλωσε ο Francesco Starace, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power. «Διαθέτουμε ήδη μια καλή λίστα έργων, τα οποία εισέρχονται στη φάση της παραγωγής και θα αυξήσουν ουσιαστικά την παρουσία μας στη χώρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

 

Ας σημειωθεί ότι η αιολική ενέργεια είναι η πλέον υποσχόμενη ανανεώσιμη τεχνολογία στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας, ενώ η εγκατεστημένη αιολική ισχύς της χώρας αναμένεται να φτάσει τα 600 MW έως τα τέλη του 2010, από 14 MW που ήταν στα τέλη του 2009. Η συγκεκριμένη ισχύς αναμένεται να ανέλθει σε 3,600 MW έως το 2015.

 

Επίσης, ο Όμιλος Enel είναι παρών στη Ρουμανία από το 2005, με περίπου 2.6 εκατομμύρια πελάτες, λειτουργώντας 93,000 χλμ. δικτύων και απασχολώντας 5,000 ανθρώπους.