Τη συναίνεσή της για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έδωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, «τα δύσκολα διμερή ζητήματα επιλύθηκαν. Υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης σήμερα, σηματοδοτώντας την κατάληξη. Πλέον, η ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ το 2011 αποτελεί μια ρεαλιστική προοπτική»

Τη συναίνεσή της για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έδωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, «τα δύσκολα διμερή ζητήματα επιλύθηκαν. Υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης σήμερα, σηματοδοτώντας την κατάληξη. Πλέον, η ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ το 2011 αποτελεί μια ρεαλιστική προοπτική».

 

Το ευρωπαϊκό βέτο για την είσοδο της Ρωσίας, της μεγαλύτερης οικονομίας που παραμένει ακόμη εκτός ΠΟΕ, οφειλόταν στους υψηλούς δασμούς που καθιστούσαν ακριβή την πρόσβαση στη ρωσική αγορά.

 

Το ΑΕΠ της Ρωσίας υπολογίζεται στο 1,2 τρισ. δολ., ενώ το αίτημά της για ένταξη στον ΠΟΕ χρονολογείται από το 1993. Οι διαπραγματεύσεις είχαν «παγώσει» το καλοκαίρι του 2008, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, μετά τον πόλεμο στον Καύκασο, όταν τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φτάσει λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα και επανελήφθησαν πρόσφατα. Έτσι, την 1η Οκτωβρίου, Ουάσιγκτον και Μόσχα ανακοίνωσαν ότι έφτασαν σε συμβιβαστική συμφωνία. Από ρωσικής πλευράς, οι βασικοί όροι αφορούσαν τη σταδιακή προσαρμογή στον ΠΟΕ, καθώς και τη διείσδυση των ρωσικών ομίλων στην Ευρώπη -κυρίως, στον τομέα της ενέργειας.

 

Το βασικό πλαίσιο του συμβιβασμού είχε τεθεί πιθανότατα κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Εκεί, άλλωστε, ο Πούτιν είχε δηλώσει πως θεωρεί πιθανή την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2011 -ενώ λίγες μέρες πριν είχε προτείνει σε άρθρο του στη Suddeutsche Zeitung τη δημιουργία μιας «ΕΟΚ από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ».

Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται πως ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία, σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις Μεντβέντεφ, ο οποίος τόνισε ότι το ευρώ έχει αποδείξει την ικανότητα και αντοχή του ως αποθεματικό νόμισμα, ενώ οι προοπτικές του είναι αρκετά καλές.