Η Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας - Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες έχει ιδιαίτερη σημασία όποια και αν είναι τα πρακτικά αποτελέσματά της, όποια και αν θα είναι η διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος. Η σύνοδος γίνεται στη σκιά της πρότασης Πούτιν για συγκρότηση Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου από τη Λισαβόνα στο Βλαδιβοστόκ, που δημοσιεύθηκε στις 25.11 υπό μορφή άρθρου στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung

Η Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας - Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες έχει ιδιαίτερη σημασία όποια και αν είναι τα πρακτικά αποτελέσματά της, όποια και αν θα είναι η διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος. Η σύνοδος γίνεται στη σκιά της πρότασης Πούτιν για συγκρότηση Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου από τη Λισαβόνα στο Βλαδιβοστόκ, που δημοσιεύθηκε στις 25.11 υπό μορφή άρθρου στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Η πρόταση προκάλεσε αμηχανία έως ανησυχία στη Γερμανία, ανάλογη αν όχι μεγαλύτερη από αυτή που προκαλούσαν μέχρι πρόσφατα στην Ουάσιγκτον οι προτάσεις της Μόσχας για ισότιμη συμμετοχή της στην εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, μια φόρμουλα την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται πλέον διατεθειμένη να συζητήσει.

Το άρθρο Πούτιν αποτελεί και την πρώτη συνολική πρόταση της Μόσχας, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, για την προοπτική των σχέσεων της Ρωσίας με την Ε.Ε. Οι αμήχανες αντιδράσεις της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας και τα καχύποπτα άρθρα στο γερμανικό Τύπο αποτυπώνουν την απότομη προσγείωση του Βερολίνου στην πραγματικότητα:

Μέχρι στιγμής η Γερμανία ήλπιζε ότι η ανάπτυξη της Ειδικής Διμερούς Σχέσης με την Ρωσία, με τη Μόσχα να παρέχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο και τη Γερμανία να εξάγει βιομηχανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, θα είναι ο άξονας που θα ορίσει τις μελλοντικές σχέσεις της αχανούς Ευρασιατικής Επικράτειας με την Ε.Ε.

Η πρόταση Πούτιν, στο περίγραμμα της οποίας θα κινηθεί ο Μεντβέντεφ στις διαβουλεύσεις του σήμερα και αύριο στη βελγική πρωτεύουσα έστειλε ένα σαφές μήνυμα το οποίο συμπυκνώνεται στην επισήμανση των Financial Times Deutschland «Ο Πούτιν θέλει τις ρωσικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στη δυτικοευρωπαϊκή τεχνογνωσία και κεφάλαια αλλά με ρωσικούς όρους».

Οι επισημάνσεις του Πούτιν για στρατηγική συνεργασία στη Ναυπηγική Βιομηχανία, στην Αεροναυπηγική και στην Αυτοκινητοβιομηχανία δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας: Η Μόσχα μακράν του να αποδέχεται το ρόλο του προνομιακού εισαγωγέα γερμανικών προϊόντων φιλοδοξεί όχι μόνον να αναπτύξει τη δική της βιομηχανική παραγωγή, αλλά να καταστεί μελλοντικά εξαγωγέας στην Ε.Ε.

Τα παραπάνω φωτίζουν την Ρωσία σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον ως μια Μεγάλη Δύναμη που επιθυμεί όχι μόνον ισότιμη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, αλλά και δυνατότητα ανεμπόδιστης πρόσβασης στη δυτικοευρωπαϊκή τεχνολογία και τεχνογνωσία, στις ξένες επενδύσεις αλλά και στην Ενιαία Αγορά της Ε.Ε. των 27.

Φωτίζουν παράλληλα τη ρηχότητα της στρατηγικής σκέψης της γερμανικής ελίτ, που επαναπαύεται στην αυταπάτη ότι η διασφάλιση της ρωσικής ενέργειας και οι εξαγωγές προς την Ρωσία και την Κίνα μπορούν να της επιτρέψουν να καταστήσει την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. «Γερμανική Ευρώπη»: Αυτό που διατύπωσε ως πρόταση ο Πούτιν στο άρθρο του είναι ήδη υιοθετημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική και από το Πεκίνο. Με άλλα λόγια, αν η Ειδική Σχέση με τη Ρωσία προβάλλει οροθετημένη, το ίδιο ισχύει και για τη γερμανική εξαγωγική διείσδυση στην Αγορά της Κίνας αλλά και της Ινδίας.

Αν το Βερολίνο πρωτοστατήσει για να βραχυκυκλώσει τη στρατηγική Πούτιν, τότε απλώς θα επιταχύνει την ανάδειξη της Μόσχας ως καθοριστικού παράγοντα εξισορρόπησης της γερμανικής ισχύος στη Γηραιά Ήπειρο. Η προσέγγιση Ρωσίας-ΗΠΑ στην Αντιπυραυλική Ασπίδα και η διαπραγμάτευση για την πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων στο ρωσικό στόλο είναι ξεκάθαρα μηνύματα για τις επερχόμενες ανατροπές.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 07/12/2010)