«Σοκ ζήτησης» αντιμετωπίζει η αγορά πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, με την αύξηση της κατανάλωσης να επιταχύνεται με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας 30ετίας. Προχθές, Τρίτη, η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά την τελευταία διετία. Όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, κύκλοι της αγοράς θεωρούν πιθανή την εκτίναξη της τιμής του αργού στα επίπεδα των 100 ευρώ εντός των προσεχών εβδομάδων

«Σοκ ζήτησης» αντιμετωπίζει η αγορά πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, με την αύξηση της κατανάλωσης να επιταχύνεται με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας 30ετίας. Προχθές, Τρίτη, η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά την τελευταία διετία.

 

Όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, κύκλοι της αγοράς θεωρούν πιθανή την εκτίναξη της τιμής του αργού στα επίπεδα των 100 ευρώ εντός των προσεχών εβδομάδων. Η προοπτική αυτή αποτελεί πονοκέφαλο για τον OPEC, καθώς ακόμη η παγκόσμια οικονομία δεν έχει πλήρως ανακάμψει. Έτσι, στην Σύνοδο των μελών του καρτέλ, το ερχόμενο Σάββατο, με αντικείμενο της ποσοστώσεις παραγωγής, θα συζητηθεί το αν η παρούσα αυξητική τάση στην κατανάλωση έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και άρα θα απαιτηθεί αύξηση της άντλησης αργού.

 

Οι αναλυτές και οι παράγοντες της αγοράς παρουσιάζονται διχασμένοι ως προς το αν η άνοδος των τιμών θα έχει συνέχεια. Σημειώνεται ότι μόλις πριν τρεις μήνες οι άμεσα συναλλασσόμενοι, οι οποίοι έχουν, εύλογα, καλύτερη πληροφόρηση θεωρούσαν απίθανη περαιτέρω άνοδο τιμών για το 2011, ενώ η κατανάλωση ήταν σε ύφεση.

 

Έκτοτε, παρ’ όλ’ αυτά, οι εκτιμήσεις έχουν αλλάξει, με τον ΙΕΑ να έχει αναθεωρήσει προς επάνω την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης, στα 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία (με πρώτη την άνοδο κατά 3 βαρέλια την ημέρα το 2004).

 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Lawrence Eagles, επικεφαλής του τμήματος πετρελαϊκών ερευνών της JP Morgan στην Νέα Υόρκη: «Πιστεύουμε ότι το όριο των 100 δολ. το βαρέλι θα ξεπεραστεί σε επίπεδο αγορών spot στο πρώτο μισό του 2011», ευθυγραμμιζόμενος με πολλούς αναλυτές που προβλέπουν, για τον επόμενο χρόνο, επάνοδο στα υψηλά επίπεδα τιμών, όπως την περίοδο 2003-2007.

 

Άλλοι αναλυτές, όπως ο Ed Morse της Credit Suisse στην Νέα Υόρκη, θεωρούν ότι τα θεμελιώδη δε δικαιολογούν τόσο υψηλές προβλέψεις για τις τιμές του 2011, τις οποίες ο ίδιος υπολογίζει στα 85 δολ. το βαρέλι. Αναλυτές όπως ο Morse αποδίδουν την άνοδο των τιμών του αργού σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως ο καύσωνας σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου, που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης αργού για παραγωγή ηλεκτρισμού, λόγω αύξησης της χρήσης κλιματισμού στις χώρες αυτές. Στη συνέχεια, στα τέλη Οκτωβρίου, τη σκυτάλη της αύξησης της ζήτησης πήρε η Κίνα. Οι φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί στόχοι του Πεκίνου οδήγησαν σε πτώση της ηλεκτροπαραγωγής, με συνέπεια, παραδόξως, η υπερβάλλουσα ζήτηση να καλυφθεί από φορητές γεννήτριες με καύσιμο το ντήζελ.

 

Επιπλέον, αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι κύκλοι, θεωρούν ότι η άνοδος των τιμών ήρθε νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν, λόγω της μη αναμενόμενης ανάκαμψης σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία.

 

Ωστόσο, μετριοπαθείς αναλυτές θεωρούν ότι καθώς η ηλεκτροπαραγωγή στην Κίνα επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα και ο χειμώνας εγκαταλείπει το Βόρειο Ημισφαίριο, τα επίπεδα τιμών αναμένεται να επανέλθουν σε χαμηλότερα επίπεδα.