Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας κατά τις προηγούμενες ημέρες έφερε την πολυπόθητη ανάκαμψη της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η όποια αύξηση των μετακινήσεων λόγω των Εορτών δημιουργεί στους εμπόρους καυσίμων τις προσδοκίες για να ...σωθεί ό,τι είναι δυνατό να σωθεί από μία χρονιά που χαρακτηρίζεται από πτώση της τάξης του 20% στην κατανάλωση

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας κατά τις προηγούμενες ημέρες έφερε την πολυπόθητη ανάκαμψη της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η όποια αύξηση των μετακινήσεων λόγω των Εορτών δημιουργεί στους εμπόρους καυσίμων τις προσδοκίες για να ...σωθεί ό,τι είναι δυνατό να σωθεί από μία χρονιά που χαρακτηρίζεται από πτώση της τάξης του 20% στην κατανάλωση.

 

Οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης κατά τις τελευταίες ημέρες είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ενώ και σε σχέση με την περσινή χρονιά η τάση είναι αυξητική για το ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Ανάλογα, προσδοκίες για να περιοριστούν κάπως οι απώλειες υπάρχουν στην εμπορία καυσίμων και ενόψει της επερχόμενης εορταστικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας οι μετακινήσεις είναι κατά παράδοση ενισχυμένες.

 

Βεβαίως, δεν μπορεί να γίνει λόγος για ανάκαμψη, από τη στιγμή κατά την οποία η πτώση των πωλήσεων ήταν της τάξης του 15% στην αγορά πετρελαιοειδών, ενώ ξεπέρασε το 20% τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο.

 

Αρνητικά, ωστόσο, ως προς την όποια αναθέρμανση της ζήτησης μπορεί να λειτουργήσει η σημαντική αύξηση των τιμών, η οποία είναι απόρροια της ενίσχυσης τόσο της τιμής του αργού διεθνώς προς τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, όσο και της αποδυνάμωσης του ευρώ, σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές που δηλώνουν οι πρατηριούχοι από το Σάββατο – πρώτη, ουσιαστικά, ημέρα του χειμώνα για φέτος – και μετά στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων ξεκινούν από τα 74 και φτάνουν στα 79 λεπτά ανά λίτρο στην Αττική για το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι δηλαδή αυξημένες κατά 10% έως 18% σε σχέση με την έναρξη της περιόδου, αν και οι διυλιστηριακές τιμές κινούνται περίπου κατά 6,5% υψηλότερα, συγκριτικά.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι επιτήδειοι της αγοράς έχουν ήδη ...πιάσει δουλειά και εκμεταλλεύονται τη συγκυρία, ενώ σημαντικά αυξημένες είναι οι τιμές των βενζινών, με την μέση τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνεται στα 1,585 ευρώ ανά λίτρο, όντας η υψηλότερη στην Ευρώπη αλλά και αυξημένη κατά 5% περίπου μέσα σε ένα μήνα.