Διαψεύδουν Παράγοντες της Ζώνης του Ευρώ Αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Διαψεύδουν Παράγοντες της Ζώνης του Ευρώ Αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
energia.gr
Δευ, 13 Δεκεμβρίου 2010 - 17:45
Το ενδεχόμενο αλλαγών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ύψους 750 δισ. ευρώ, εξετάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με στόχο να είναι δυνατή η χρήση των κεφαλαίων του και για την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δανεισμού, όπως αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times. Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι «αυτό δεν εξετάζεται σοβαρά»
Το ενδεχόμενο αλλαγών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ύψους 750 δισ. ευρώ, εξετάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με στόχο να είναι δυνατή η χρήση των κεφαλαίων του και για την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δανεισμού, όπως αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι «αυτό δεν εξετάζεται σοβαρά». Παράλληλα, από άλλη πηγή της ευρωζώνης τονίζεται ότι «δεν συζητούνται αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα των FT, το οποίο επικαλείται πηγές που εμπλέκονται στις σχετικές διαβουλεύσεις, οι αλλαγές στόχο έχουν την βελτίωση της παρεχόμενης βοήθειας προς τις χώρες που θα βρίσκονται κάθε φορά σε κίνδυνο, χωρίς να είναι αναγκαία η προσφυγή σε πλήρη προγράμματα διάσωσης. 

Άλλη μία από τις εξεταζόμενες αλλαγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η χορήγηση βραχυπρόθεσμων πιστωτικών γραμμών στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία να δανεισθούν χωρίς να χρειάζονται πολυετή προγράμματα διάσωσης.

Των προτάσεων αυτών προηγήθηκε σφοδρή κριτική στην ΕΕ ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα αποσπασματικά, και όχι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να διογκώνεται ο πανικός και να διασπείρεται ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Αν και υπήρχε πρόθεση, εκ μέρους κάποιων κοινοτικών αξιωματούχων, να συζητηθούν οι προτάσεις αυτές στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, οι Γερμανοί αξιωματούχοι τόνισαν την επιθυμία τους να περιμένουν μέχρι τις αρχές του 2011 για να θέσουν στο τραπέζι νέα μέτρα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε μικρές αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ για την αντικατάσταση του Μηχανισμού, που λήγει τον Ιούνιο του 2013, από ένα μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων.