Και Εγκαταστάσεις Παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ θα Επιτρέπονται στα Επιχειρηματικά Πάρκα

Και Εγκαταστάσεις Παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ θα Επιτρέπονται στα Επιχειρηματικά Πάρκα
energia.gr
Τετ, 15 Δεκεμβρίου 2010 - 10:13
Όχι μόνο σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά και σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή φυσικό αέριο καθώς και σε επιχειρήσεις του κλάδου των logistics, ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια βιομηχανικής και ενεργειακής έρευνας, εμπορικές επιχειρήσεις, θα επιτρέπεται η εγκατάσταση σε επιχειρηματικά πάρκα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης μεταποιητικών δραστηριοτήτων
Όχι μόνο σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά και σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή φυσικό αέριο καθώς και σε επιχειρήσεις του κλάδου των logistics, ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια βιομηχανικής και ενεργειακής έρευνας, εμπορικές επιχειρήσεις, θα επιτρέπεται η εγκατάσταση σε επιχειρηματικά πάρκα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει κίνητρα για την εγκατάσταση βαρέων βιομηχανιών στα λεγόμενα επιχειρηματικά πάρκα, που αποτελούν τη μετεξέλιξη των βιομηχανικών περιοχών (ΒΙΠΕ) και των βιομηχανικών-βιοτεχνικών πάρκων (ΒΙΟΠΑ). Συγκεκριμένα, πολύ πιο απλές διαδικασίες χρειάζεται να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις που αποφασίζουν να εγκατασταθούν σε επιχειρηματικά πάρκα, ενώ παράλληλα θα τύχουν οικονομικών, πολεοδομικών και διοικητικών κινήτρων. Για παράδειγμα, δεν θα απαιτείται πλέον προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση, άδεια εγκατάστασης και άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων, ενώ ειδικά στην περίπτωση εγκατάστασης δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης η έγκριση περιβαλλοντικών όρων συγχωνεύεται με την άδεια λειτουργίας.

Επίσης, εντός τριών μηνών από την έναρξη εφαρμογής του νόμου θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με νέα κατηγοριοποίηση των δραστηριοτήτων σε βαθμούς όχλησης.

Το νομοσχέδιο αποτρέπει την εγκατάσταση μονάδων εκτός επιχειρηματικών πάρκων ή άλλων οργανωμένων χώρων υποδοχής επιχειρήσεων μέσω της άρσης των παρεκκλίσεων που είχαν εφαρμοσθεί στους συντελεστές δόμησης και κάλυψης. Σημειώνεται ότι σήμερα μόλις στο 31% των νομών της χώρας υπάρχουν κάποιες οργανωμένες εγκαταστάσεις για την υποδοχή μεταποιητικών μονάδων. Στους υπόλοιπους νομούς το 87% των επιχειρήσεων στεγάζεται εκτός σχεδίου ή μέσα στις πόλεις.