Μετά τη μονάδα της elpedison στην Θίσβη, και η Ήρων ΙΙ ξεκίνησε να λειτουργεί εμπορικά, ενισχύοντας με περίπου 435 μεγαβάτ το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, η ένταξη των δύο μονάδων έρχεται σε μία περίοδο χαμηλής ζήτησης κατά την οποία η Οριακή Τιμή Συστήματος διαμορφώνεται επίσης ιδιαίτερα χαμηλά, στα επίπεδα των 45 ευρώ ανά μεγαβάτώρα, γεγονός που καθιστά εντελώς αμφίβολη την οικονομική βιωσιμότητα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο

Μετά τη μονάδα της elpedison στην Θίσβη, και η Ήρων ΙΙ ξεκίνησε να λειτουργεί εμπορικά, ενισχύοντας με περίπου 435 μεγαβάτ το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, η ένταξη των δύο μονάδων έρχεται σε μία περίοδο χαμηλής ζήτησης κατά την οποία η Οριακή Τιμή Συστήματος διαμορφώνεται επίσης ιδιαίτερα χαμηλά, στα επίπεδα των 45 ευρώ ανά μεγαβάτώρα, γεγονός που καθιστά εντελώς αμφίβολη την οικονομική βιωσιμότητα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η GDF SUEZ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεκίνησαν το Νοέμβριο την εμπορική λειτουργία της ΗΡΩΝ ΙΙ

 

Η ΗΡΩΝ ΙΙ είναι ένας Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου, ονομαστικής ισχύος 435 MW, με καύσιμο Φυσικό Αέριο, ανήκει στην GDF SUEZ (50%) και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (50%) και ευρίσκεται στην περιοχή της Θήβας στη Βοιωτία.

Ο σταθμός έχει κατασκευαστεί από την Τέρνα και είναι ο πλέον σύγχρονος Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου στην Ελλάδα με απόδοση 58%, όταν ο μέσος όρος της απόδοσης των εγκατεστημένων στην Ελλάδα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με Φυσικό Αέριο δεν ξεπερνά το 54%. Η υψηλή απόδοση της μονάδας μεταφράζεται σε μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και, επομένως, σε χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου [διοξειδίου του άνθρακα (CO2)], που καθιστούν τη συγκεκριμένη μονάδα εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον.

Ο κ. Γεώργιος Περιστέρης, Πρόεδρος του ΔΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπογράμμισε: «Έχοντας ήδη σημαντική παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναπτύσσεται περαιτέρω στον ενεργειακό τομέα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου της ΗΡΩΝ ΙΙ διότι παρόμοιοι σταθμοί είναι οι πλέον αποδοτικοί που υπάρχουν.»

Ο κ. Stéphane Brimont, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GDF SUEZ Energy Europe, δήλωσε: «Ο ΗΡΩΝ ΙΙ επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευση της GDF SUEZ για βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτό το σύγχρονο, ευέλικτο και με χαμηλές εκπομπές CO2 σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, η GDF S UEZ είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις προσπάθειες της Ελλάδας για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ενέργειας»

Σημειώνεται ότι η ΗΡΩΝ ΙΙ ολοκλήρωσε την διαδικασία έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους €200 εκατομμυρίων (ένα μίγμα corporate και project finance) από Όμιλο Ελληνικών και Ξένων Τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η συναλλαγή αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα μετά την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΕ Δημήτρης Γεωργαντώνης δήλωσε σχετικώς: «Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η GDF SUEZ έχοντας ολοκληρώσει μια επένδυση της τάξεως των 300 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύουν έμπρακτα την επιχειρηματική τους παρουσία στην Ελλάδα, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με τον αποδοτικότερο τρόπο.»

Θυμίζουμε εδώ ότι την προηγούμενη Πέμπτη είχε τεθεί σε εμπορική λειτουργία η δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της εταιρίας Elpedison Power στην Θίσβη Βοιωτίας δυναμικότητας 420 MW και τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο.

 

Η επένδυση το ύψος της οποίας ανήλθε σε 275 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Power κ. Ανδρέας Τζούρος, ολοκληρώθηκε μετά από κατασκευαστική περίοδο δυόμιση ετών στην διάρκεια της οποίας απασχολήθηκαν κατά μέσο όρο 400 άτομα.

 

Η μονάδα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά το σύστημα της νοτίου Ελλάδας, ενώ οι εκπομπές της μονάδας ανά παραγόμενη μεγαβατώρα ανέρχονται στο ένα τρίτο περίπου του μέσου όρου των εκπομπών του ελληνικού συστήματος.