Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης δεσπόζει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που συνέρχεται σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή. Αναμένεται, υπό την πίεση και της διάδοσης της κρίσης στην Ευρώπη, να συμφωνηθεί η τροποποίηση των Συνθηκών, ώστε να επιτραπεί η σύσταση του μόνιμου μηχανισμού, αν και δεν αναμένονται συνταρακτικές αποφάσεις για την άμεση ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους

Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης δεσπόζει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που συνέρχεται σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή.

Αναμένεται, υπό την πίεση και της διάδοσης της κρίσης στην Ευρώπη, να συμφωνηθεί η τροποποίηση των Συνθηκών, ώστε να επιτραπεί η σύσταση του μόνιμου μηχανισμού, αν και δεν αναμένονται συνταρακτικές αποφάσεις για την άμεση ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Η τροποποίηση ουσιαστικά θα είναι μία προσθήκη δύο προτάσεων στο άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα τονίζει πως για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε κράτη μέλη θα τίθενται αυστηροί όροι.

Υπενθυμίζεται ότι καθοριστική για την υιοθέτηση του μόνιμου μηχανισμό ESM άνοιξε με τη συμφωνία Παρισιού και Βερολίνου στο Ντοβίλ τον Οκτώβριο.
Στο μόνιμο μηχανισμό θα συμμετέχουν και ιδιώτες επενδυτές, και στόχος της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη είναι η κύρωσή του να είναι γεγονός μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου χρόνου.

Παράλληλα, το θέμα της ενίσχυσης των κεφαλαίων του ήδη υφιστάμενου μηχανισμού δεν αναμένεται να περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης. Επίσης, εκτός ατζέντας ετέθη το θέμα το ευρω-ομολόγου για ακόμα μια φορά, μετά και την δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο ότι δεν είναι «του παρόντος». Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ήταν εκ των υποστηρικτών της ιδέας, που επανέφερε στο προσκήνιο ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ πριν από δύο εβδομάδες, αν και η πρόταση συναντά τη σθεναρή αντίθεση Γαλλίας και Γερμανίας.

Αντιθέτως, η Γερμανία υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση της συμμετοχής των χωρών μελών της ευρωζώνης στα κεφάλαια της.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα δεν θα αποτελέσει αντικείμενο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπως εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση, η οποία παραπέμπει στο Εcofin.