Συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, στην Σύνοδο Κορυφής, στην τροποποίηση του κειμένου της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να τεθεί σε ισχύ από το 2013 ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης. Η συμφωνία επετεύχθη λίγες ώρες μετά την έναρξη της Συνόδου. Διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ικανοποιήθηκε η απαίτηση των ισχυρών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα του Βερολίνου για την θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων για υπαγωγή στο μηχανισμό

Συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, στην Σύνοδο Κορυφής, στην τροποποίηση του κειμένου της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να τεθεί σε ισχύ από το 2013 ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης. Η συμφωνία επετεύχθη λίγες ώρες μετά την έναρξη της Συνόδου. 

Διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ικανοποιήθηκε η απαίτηση των ισχυρών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα του Βερολίνου για την θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων για υπαγωγή στο μηχανισμό.

Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν πως «τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα δημιουργήσουν ένα μηχανισμό σταθερότητας που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σταθερότητας για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Οποιουδήποτε είδους ενίσχυση «θα δίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις», προβλέπει η τροποποίηση της Συνθήκης που αναμένεται να εγκρίνουν τυπικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον επόμενο χρόνο.