Αύξηση της παραγωγής αργού κατά 17% αναμένει για τις αρχές της επόμενης χρονιάς το Ιράκ, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, το Ιράκ προσκαλεί τις εταιρείες από τη Νότια Κορέα και το Καζακστάν να υπογράψουν άμεσα το συμβόλαιο που εκκρεμεί για το κοίτασμα φυσικού αερίου Akkas

Αύξηση της παραγωγής αργού κατά 17% αναμένει για τις αρχές της επόμενης χρονιάς το Ιράκ, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, το Ιράκ προσκαλεί τις εταιρείες από τη Νότια Κορέα και το Καζακστάν να υπογράψουν άμεσα το συμβόλαιο που εκκρεμεί για το κοίτασμα φυσικού αερίου Akkas.

Το Ιράκ, κάτοχος των πέμπτων μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, επιδιώκει να προσελκύσει ξένους επενδυτές προκειμένου να το βοηθήσουν να αυξήσει την παραγωγή αργού και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της χώρας απένειμε 12 άδειες για ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και 3 άδειες για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

«Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ θα αυξηθεί στα 2,75 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στις αρχές της επόμενης χρονιάς», τόνισε ο Σαχριστάνι σε συνέντευξή του στη Βαγδάτη.

Η χώρα παράγει σήμερα περίπου 2,35 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα. Ο υπουργός Πετρελαίου απέδωσε την αναμενόμενη αύξηση στις επενδύσεις διεθνών πετρελαϊκών ομίλων, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβόλαια για την ανάπτυξη ιρακινών κοιτασμάτων.

Αν και το Ιράκ αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του από τις πωλήσεις πετρελαίου, η κυβέρνηση επιθυμεί να παράγει φυσικό αέριο για τη λειτουργία των ενεργειακών μονάδων της χώρας, οι οποίες δεν μπορούν σήμερα να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση. Στόχος της Βαγδάτης είναι η ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό και οι εξαγωγές.

Το Ιράκ είχε προγραμματίσει να υπογράψει το συμβόλαιο για το κοίτασμα αερίου Akkas, με την Korea Gas και την KazMunaiGaz National, στις 14 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η υπογραφή του αναβλήθηκε εξαιτίας «παρεξήγησης» όσον αφορά στη σχεδιαζόμενη χρήση του αερίου.

«Έχουμε καλέσει τις εταιρείες να έρθουν στο Ιράκ και να υπογράψουν το συμβόλαιο όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Σαχριστάνι το Σάββατο.