Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, όπως αυτά ανακοινώθηκαν σε επενδυτικό συνέδριο την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, η γαλλική EDF προχωρά με τα σχέδιά της για την κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών 1.600 MW ο καθένας, συνολικού κόστους 9 δις λιρών (περίπου 11 δις ευρώ)

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, όπως αυτά ανακοινώθηκαν σε επενδυτικό συνέδριο την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, η γαλλική EDF προχωρά με τα σχέδιά της για την κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών 1.600 MW ο καθένας, συνολικού κόστους 9 δις λιρών (περίπου 11 δις ευρώ).

Η έναρξη του προγράμματος αναμένεται ως το τέλος του χρόνου στο Hinkley Point της ΝΔ Αγγλίας, ενώ ήδη έχει προχωρήσει η δέσμευση 1 δις λιρών για την προετοιμασία της τελικής απόφασης εντός του 2011.

Άλλα 100 εκατ. λίρες θα δαπανήσει η EDF για την επέκταση της ζωής άλλων δύο σταθμών της στην Βρετανία κατά 5 έτη, καθώς οι παλαιότερες εγκαταστάσεις στην χώρα τίθενται εκτός λειτουργία, προκαλώντας φόβους για έλλειμμα ισχύος.

Στο παραπάνω συνέδριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να επεκταθεί για πέντε έτη, επίσης, ο κύκλος ζωής άλλων 14 πυρηνικών αντιδραστήρων, που απέκτησε η EDF το 2009 με την εξαγορά της British Energy αντί 12,5 δις λιρών. Ελπίδες εξεφράσθησαν, εξάλλου, για την παράταση του κύκλου ζωής του Sizewell B, του μεγαλύτερου και νεώτερου αντιδραστήρα στην Βρετανία, κατά 20 έτη. Συνολικά οι επεκτάσεις αυτές θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν ανάγκες ύψους 4 GW ως το 2018. Το ύψος της επένδυσης, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 350 εκατ. λίρες, θα μπορούσε να κατανεμηθεί ανάμεσα στον γαλλικό όμιλο και τον εταίρο του στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Centrica, η οποία κατέχει το 20% της British Energy.

Οι προθέσεις του γαλλικού ομίλου για την βρετανική αγορά πυρηνικής ενέργειας έγιναν γνωστές μόλις μία μέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης της Βρετανίας για μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας στα πλαίσια της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Ο επικεφαλής της θυγατρικής της EDF στην Βρετανία, EDF Energy, Vincent de Rivaz, χαιρέτισε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ως «στιγμές – ορόσημο», ενώ η EDF έχει δεσμευθεί για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς στην χώρα.