Η αναλυτική ενημέρωση του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος με αδιαμφισβήτητα στοιχεία ανέλυσε στους Ευρωπαίους ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής πώς οι πολιτικοί χειρισμοί και η έλλειψη αποφασιστικότητας έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας κάποιου κράτους (CDS), ενώ δεν έχουν επιτρέψει την αποκλιμάκωση των spreads για τα ομόλογα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης

Η αναλυτική ενημέρωση του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος με αδιαμφισβήτητα στοιχεία ανέλυσε στους Ευρωπαίους ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής πώς οι πολιτικοί χειρισμοί και η έλλειψη αποφασιστικότητας έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας κάποιου κράτους (CDS), ενώ δεν έχουν επιτρέψει την αποκλιμάκωση των spreads για τα ομόλογα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης. Έτσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στην έμμεση πλην σαφή δέσμευση ότι τα κεφάλαια του Μηχανισμού θα επαρκούν ακόμη και για τη διάσωση μιας οικονομίας του μεγέθους της Ισπανίας ή της Ιταλίας.

 

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι την ίδια στιγμή η Moody's υποβάθμιζε κατά πέντε μονάδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας, γεγονός που ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί να δηλώσει «έκπληκτος» για την κίνηση αυτή, η οποία φέρνει τα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα λίγο πριν το επίπεδο του «σκουπιδιού», όπου ήδη βρίσκονται τα αντίστοιχα ελληνικά.

 

Οι «27» συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης, ώστε ο Μηχανισμός Στήριξης να καταστεί μόνιμος μετά τον Ιούνιο του 2013, οπότε και εκπνέει η ισχύς του υπάρχοντος EFSF. Θετικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται «εάν είναι απαραίτητο» και όχι ως «ύστατη λύση», όπως επιθυμούσε η Γερμανία. Η τροποποίηση αναμένεται ότι θα εγκριθεί με απλές διαδικασίες από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών, ως το τέλος του 2012.

 

Ο νέος μόνιμος μηχανισμός θα περιλαμβάνει αυστηρούς όρους για όσες χώρες κριθεί ότι πρέπει να διασωθούν, ενώ θα μπορούν να συμμετάσχουν ad hoc σε αυτόν ακόμη και χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ.