Περίπου 40 εκατ. βαρέλια ετησίως μπορούν να αποδώσουν τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας, επίπεδα ικανά γιατην κάλυψη του 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο ν/σ για την έρευνακαι εκμετάλλευσηυδρογονανθράκων.

Περίπου 40 εκατ. βαρέλια ετησίως μπορούν να αποδώσουν τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας, επίπεδα ικανά γιατην κάλυψη του 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο ν/σ για την έρευνακαι εκμετάλλευσηυδρογονανθράκων.

"Η χώραδιαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό. Εκείνο που απαιτείται είναι η διενέργεια ερευνών ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύπτουντο ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια, μεό, τι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση των θέσεων εργασίας, κ.α."

Αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για τη "Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων" που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η κατανάλωση πετρελαίου της Ελλάδας είναι 120 εκατ. βαρέλια το χρόνο, συνεπώς σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ τα κοιτάσματα που βρίσκονται στη χώρα μπορούν νααποδώσουν περίπου 40 εκατ. βαρέλια ετησίως,σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και 100 % συμμετοχή του Δημοσίου. Η δραστηριότητα της εταιρίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

-Τηνδιαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίουστην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

-Τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, τη συλλογή επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων από τις έρευνες που έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον, την υποβολή εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα.

-Τηνπροετοιμασία και διεξαγωγή των διαγωνισμώνγια την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιριών που θα αναλάβουν τις έρευνες.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ένα θαλάσσιο κοίτασμα του μεγέθους του Πρίνου (περίπου 100 εκατ. βαρέλια)απαιτεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίωνγια την ανακάλυψη και ανάπτυξή του, οι δαπάνες παραγωγής για 25 χρόνια είναι 1,5 δισ., τα έσοδα συνολικά είναι 7.5 δισ. δολάρια και οι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο 3 δισ. δολάρια.

Εκτός από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο, από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια έχουν ανακαλυφθεί δύο μικρά κοιτάσματα πετρελαίουστο Κατάκολο και ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή.

Στην εισηγητική έκθεση τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα σήμερα αποτελεί θλιβερό παράδειγμα προς αποφυγή σε παγκόσμιο επίπεδο, κράτους που δεν διαθέτει φορέα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του και την προστασία του περιβάλλοντος και του ενεργειακού του πλούτου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθείστις 15 Ιανουαρίου 2011ενώ σε ορίζοντα 12 - 18 μηνών η εταιρία που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής "σε περιοχές όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου ή/και αερίου".


Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ

Σε δημόσια διαβούλευση, στοWWW.opengov.grβρίσκεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο: «Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων».

Ειδικότερα, με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση δημιουργείται ο Εθνικός Φορέας Υδρογονανθράκων, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα αποκλειστικά δικαιώματα του Δημοσίου σε θέματα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας καιθα εισηγείται την παραχώρηση αυτών των δικαιωμάτωνσε ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες.

Σημειώνεται, ότι ηΕλλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν διαθέτει ένα κρατικό φορέαγια τη διαχείριση των δικαιωμάτων της σε ό,τι αφορά στον ενεργειακό της πλούτο σε υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνεται, ηδημιουργία ενός κρατικού φορέα, θα ενισχύσει σημαντικάτην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας καθώς θα συμβάλει στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής υδρογονανθράκων. Επιπρόσθετα, τα οφέλη για την εθνική οικονομία από μια συστηματική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο ελληνικό υπέδαφος θα είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2011.