Με τη συμμετοχή ελληνικής αντιπροσωπείας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ, χθες, 20 Δεκεμβρίου 2010, στις Βρυξέλλες. Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο και απέσπασε θετικά σχόλια, καθώς και την υποστήριξη της Γαλλίας και της Επιτρόπου της Δράσης για το Κλίμα Connie Hedegaard.
Με τη συμμετοχή ελληνικής αντιπροσωπείας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ, χθες, 20 Δεκεμβρίου 2010, στις Βρυξέλλες. Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο και απέσπασε θετικά σχόλια, καθώς και την υποστήριξη της Γαλλίας και της Επιτρόπου της Δράσης για το Κλίμα Connie Hedegaard.
 
Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος, το τελευταίο υπό τη βελγική προεδρία, ενέκρινε την συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας, αποτέλεσμα του τριμερούς διαλόγου κατά την πρώτη ανάγνωση, για το σχέδιο Κανονισμού που αφορά τις εκπομπές CO2 από ελαφρά εμπορικά οχήματα, η οποία μεταξύ άλλων θέτει ως μακροπρόθεσμο στόχο εκπομπών τα 147 g CO2/km.
 
Ακόμη, πολιτική συμφωνία επιτεύχθηκε για την πρόταση κανονισμού που αφορά στην ασφαλέστερη χρήση των βιοκτόνων, καθώς και μεγάλο αριθμό καθημερινών αντικειμένων που έχουν υποστεί επεξεργασία από αυτά. Προσδιορίζονται για πρώτη φορά, ποιες δραστικές ουσίες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σε προϊόντα για τον περιορισμό των επιβλαβών οργανισμών και επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής ώστε σε αυτό να περιλαμβάνονται και τα είδη που έχει υποστεί επεξεργασία. Η συζήτησε περιστράφηκε κυρίως γύρω από το θέμα των τελών, που θα καταβάλλονται για την χορήγηση άδειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Παράλληλα, παρουσιάστηκε έκθεση προόδου σχετικά με την αναδιατύπωση της οδηγίας για τα Απόβλητα ειδών Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). Συζητήθηκε πρόταση Κανονισμού της Επιτροπής που αφορά στην τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και επιτρέπει στα κράτη-μέλη να περιορίζουν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στο έδαφός τους. Η πλειοψηφία των κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η ελληνική αντιπροσωπεία, δήλωσαν διατεθειμένα να συνεχίσουν τις εργασίες ώστε να βελτιωθεί η πρόταση της Επιτροπής και να καταστεί νομικά ασφαλής. Αλλά για να αποδώσουν οι εργασίες, θα πρέπει η Επιτροπή αφενός, να καταρτίσει έναν κατάλογο των πιθανών κριτηρίων, στα οποία τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να στηρίξουν την απόφασή τους να περιορίσουν ή και να απαγορεύσουν στην επικράτειά τους την καλλιέργεια ΓΤΟ, και, αφετέρου, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν την πλήρη εφαρμογή των Συμπερασμάτων Συμβουλίου 2008. Ο Επίτροπος Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, John Dalli υπερασπίστηκε την πρόταση της Επιτροπής και τη συνέχιση των νομοπαρασκευαστικών εργασιών και αναφέρθηκε στις εργασίες της Επιτροπής για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που της έχουν ανατεθεί.
 
Το Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, συμπεράσματα σχετικά με την έκβαση της CBD COP 10, η διάσκεψη της βιοποικιλότητας Nagoya, την αειφόρο διαχείριση των υλικών και της αποδοτικότητας των πόρων και τα καλύτερα μέσα για την περιβαλλοντική διακυβέρνηση. Εκτενής ανταλλαγή απόψεων σχετικά με έκβαση της 16ηςΣυνδιάσκεψη των Μερών της UNFCCC για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο Κανκούν του Μεξικό. Γενικά, θεωρήθηκε ότι η συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την έγκριση μιας ισορροπημένης δέσμης αποφάσεων, που αναφέρονται ως «συμφωνίες του Κανκούν». Οι συμφωνίες προδιαγράφουν μια πορεία προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών και να υποστηρίζουν την ενίσχυση της δράσης για την κλιματική αλλαγή στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι συμφωνίες περιέχουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εργασίας για το επόμενο έτος, το οποίο θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο κατά την επόμενη συνδιάσκεψη στο Durban, Βορείου Αφρικής, το Δεκέμβριο του 2011.
 
Στο Συμβούλιο παρουσιάστηκαν επίσης πληροφορίες από την Επιτροπή σχετικά με τα βιοκαύσιμα και τα βιουγρά, από τη Λιθουανία σχετικά με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις κοντά στα σύνορα της ΕΕ (το Καλίνινγκραντ και Λευκορωσία), από τη Ρουμανία για τη συνεδρίαση COP στο Βουκουρέστι, από την Πολωνία σχετικά με πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής για τον καθορισμό επιπέδων εκπομπών CO2 από βιομηχανικές δραστηριότητες, από την Πορτογαλία για ζητήματα εφαρμογής της οδηγίας-πλαίσιο για τα απόβλητα και από την Ιταλία σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των μεταφορών αποβλήτων. Η Ουγγαρία, ως η χώρα που αναλαμβάνει την επόμενη Προεδρία, παρουσίασε τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες της θητείας της και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος την πενταετή έκθεση της κατάστασης του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.
 
Το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Φλαμανδής Υπουργού Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Πολιτισμού, Joke Schauvliege. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησαν σε θέματα αρμοδιότητας τους οι Επίτροποι Περιβάλλοντος, Janez Potočnik, Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, John Dalli και Δράσης για το Κλίμα Connie Hedegaard.