Προτάσεις για τη Μείωση του Κόστους των Υπεράκτιων Αιολικών από το UKERC της Βρετανίας

Προτάσεις για τη Μείωση του Κόστους των Υπεράκτιων Αιολικών από το UKERC της Βρετανίας
energia.gr
Τετ, 22 Δεκεμβρίου 2010 - 09:19
Τρόπους μείωσης του κόστους των έργων στα υπεράκτια αιολικά της Βρετανίας προτείνει το UK Energy Research Center (UKERC), καθώς το ύψος τους έχει αυξηθεί από το 2000 και μετά, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2020.

Τρόπους μείωσης του κόστους των έργων στα υπεράκτια αιολικά της Βρετανίας προτείνει το UK Energy Research Center ( UKERC), καθώς το ύψος τους έχει αυξηθεί από το 2000 και μετά, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2020.

Η Βρετανία έχει αναλάβει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης των ΑΠΕ, με αιχμή τα υπεράκτια αιολικά. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες εισάγουν το 80% του εξοπλισμού και των υπηρεσιών που χρειάζονται. Όπως τονίζει το Κέντρο, «η Βρετανία αυτή τη στιγμή ουσιαστικά επιδοτεί τις επιχειρήσεις της Δανίας και της Γερμανίας. Οι πολιτικές θα πρέπει να ενθαρρύνουν την εγχώρια βιομηχανία, μειώνοντας παράλληλα το κόστος».

Η αύξηση του κόστους των αιολικών οφείλεται επίσης στις διακυμάνσεις των τιμών των νομισμάτων και ορισμένων πρώτων υλών, καθώς και σε ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η μελέτη όμως του UKERC θεωρεί πως ο κλάδος βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και είναι λογικό να παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα.

Καταλήγει στο ότι αυτή τη στιγμή, η βιομηχανία έχει φτάσει ήδη σε μια οριζόντια καμπύλη κόστους, άρα υπάρχει λόγος για αισιοδοξία.