Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση που αναμένεται να λάβει αυτή την εβδομάδα η ισπανική κυβέρνηση για περικοπή των επιδοτήσεων (feed-in tarrifs) για φωτοβολταϊκά κατά 30%, οι οποίες, σύμφωνα με επενδυτικούς κύκλους, θα περιλάβουν και τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Ενώ σήμερα επιδοτείται το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, η νέα πολιτική αναμένεται να θέση «οροφή» στις επιδοτούμενες κιλοβατώρες που θα μπορούν να πωλούνται στο δίκτυο

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση που αναμένεται να λάβει αυτή την εβδομάδα η ισπανική κυβέρνηση για περικοπή των επιδοτήσεων ( feed- in tarrifs) για φωτοβολταϊκά κατά 30%, οι οποίες, σύμφωνα με επενδυτικούς κύκλους, θα περιλάβουν και τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Ενώ σήμερα επιδοτείται το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, η νέα πολιτική αναμένεται να θέση «οροφή» στις επιδοτούμενες κιλοβατώρες που θα μπορούν να πωλούνται στο δίκτυο. Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αρνείται τις αιτιάσεις περί αναδρομικότητας του μέτρου.

Η κρίση ρευστότητας που χτυπάει την Ευρώπη αναγκάζει την Ισπανία να αναθεωρήσει τα γενναία κίνητρα χρηματοδότησης των επενδύσεων σε ΑΠΕ, σε μία προσπάθεια να ανακουφίσει τους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τη γενικότερη περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.

Ήδη, η Ισπανία έχει προχωρήσει, από τον Ιούλιο, σε συμφωνία με την βιομηχανία των ΑΠΕ για κατάργηση επιδοτήσεων στην αιολική ενέργεια και στις ηλιοθερμικές μονάδες, αλλά μόνο όσον αφορά τις νέες εγκαταστάσεις.

Οι φωτοβολταϊκές μονάδες που είχαν συνδεθεί με το δίκτυο ως τον Σεπτέμβριο του 2008 λαμβάνουν feed- in tariff ύψους 450 ευρώ ανά MW για 25 έτη, κόστος δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας για συμβατικές πηγές, όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο. Η πολιτική αυτή είχε ενθαρρύνει πλήθος μικροεπενδυτών να εκμεταλλευτούν τα κίνητρα αυτά, αυξάνοντας αλματωδώς τον αριθμό των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών στην Ισπανία. Σήμερα, η χώρα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 3200 MW σε φωτοβολταϊκά, έξι φορές πάνω από τις προσδοκίες της κυβέρνησης για το 2010, ενώ το 2009 υπολογίζεται ότι κατεβλήθησαν 2,6 δις ευρώ σε επιδοτήσεις στον κλάδο.

Τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν ήδη ξεσηκώσει δριμείες αντιδράσεις σε επενδυτικούς κύκλους, οι οποίο θεωρούν ότι το μέτρο θα προκαλέσει κύμα πτωχεύσεων και «μολυσμένων» δανείων σε όλη την Ευρώπη. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε διαμαρτυρία της Ένωσης Φωτοβολταϊκών Επιχειρήσεων της Ισπανίας, ο πρόεδρος της οποίας, Juan Laso, δήλωσε ευθέως αναφερόμενος στο μέτρο: «Αυτό ισοδυναμεί με χρεοκοπία». Αν και ο Υπουργός Βιομηχανίας δε σχολίασε τη δήλωση αυτή, υπήρξαν συνομιλίες εκπροσώπων του κλάδου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εν όψει των οποίων οι επενδυτές είχαν εμφανιστεί πρόθυμοι να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις, διατηρώντας, ωστόσο, το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια.

Οι επενδυτικοί κύκλοι εκφράζουν φόβους ότι η σχεδιαζόμενη περικοπή θα οδηγήσει σε παραβίαση όρων πλήθους μακροχρονίων συμβολαίων, οδηγώντας πολλούς επιχειρηματίες εκτός αγοράς, με τεράστιες συνέπειες στην, ύψους 20 δις ευρώ, φωτοβολταϊκή βιομηχανία της Ισπανίας. Η μείωση των επιδοτήσεων αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 3 δις ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό την επόμενη τριετία, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι το μέτρο δικαιολογείται και από την πτώση του κόστους των φωτοβολταϊκών πάνελ. Μεγάλο αναμένεται, ωστόσο, να είναι το πλήγμα που θα υποστεί και ο τραπεζικός τομέας.

Εκτός από τους εγχώριους επενδυτές, αντιδράσεις υπάρχουν κι από ξένους κύκλους. Π.χ. ο Tom Murley, επικεφαλής του βρετανικού επενδυτικού-συνταξιοδοτικού fund, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το σχεδιαζόμενο μέτρο αποτελεί «παραβίαση της εμπιστοσύνης», γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τη ρυθμιστική αβεβαιότητα στον τομέα των ΑΠΕ στην Ισπανία γενικότερα. Επιπλέον, θα μπορούσε να βλάψει τους στόχους της ΕΕ για το 2020, αλλά και την εικόνα της Ευρώπης, ως κατεξοχήν ευνοϊκής περιοχής για επενδύσεις σε ΑΠΕ παγκοσμίως.