Η Ουγγαρία ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να θέσει την ενέργεια σε προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ, στο πλαίσιο της προεδρία της, όταν αναλαμβάνει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία τον επόμενο μήνα.

Η Ουγγαρία ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να θέσει την ενέργεια σε προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ, στο πλαίσιο της προεδρία της, όταν αναλαμβάνει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία τον επόμενο μήνα.

Εξάλλου, η ενέργεια θα είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής υπό την προεδρία της Ουγγαρίας στις 4 Φεβρουαρίου. Οι υπάλληλοι θα ασκήσουν πιέσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών προκειμένου να επικεντρωθούν στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ προωθώντας μέτρα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Ευρώπη να χάσει την ηγετική της θέση ως ένα καθαρός ενεργειακός κόμβος απέναντι στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Η Ουγγαρία αναμένεται επίσης να πιέσει για την οριστικοποίηση ενός αριθμού σχεδίων δράσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την επόμενη δεκαετία και των προτεραιοτήτων για τις ενεργειακές υποδομές, οι οποίες ελπίζει ότι θα εγκριθούν επισήμως από τους υπουργούς πριν από το τέλος της προεδρίας.

Η είδηση έρχεται μόλις μερικές εβδομάδες μετά την υπερψήφιση από τους ευρωβουλευτές των προτάσεων για ένα δεσμευτικό σε επίπεδο ΕΕ πλαίσιο στόχων που θα υποχρεώνει τα κράτη μέλη στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% έως το 2020. Ωστόσο, αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό βήμα από την ουγγρική προεδρία θα είναι η έναρξη ενός σχεδίου για τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου στον τομέα ενέργειας με ορίζοντα το 2050.

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θέλει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων και γι` αυτό πρέπει να παραδώσει μια συνολική αναμόρφωση των υποδομών ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες.

Αναμένεται μάλιστα να αρχίσει τις εργασίες για ένα επίσημο οδικό χάρτη ενέργειας για το 2050 μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ώστε να συνταχθούν και να δημοσιευθούν τα σχέδια μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με αναφορές στο EurActiv.com, η Ουγγαρία θα φιλοξενήσει την άτυπη σύνοδο υπουργών Ενέργειας των χωρών μελών της ΕΕ στη Βουδαπέστη στις 2-3 Μαΐου για να συζητήσουν τα σχέδια και τα διάφορα σενάρια περί ενεργειακής ζήτησης.

(http://www.emea.gr)