Σύμφωνα με εκτιμήσεις του βουλγαρικού Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (BPvA) και της βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (BAS), ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει άμεσες επενδύσεις (ξένες και εγχώριες) ύψους €300 εκατ. το 2011, με τις οποίες η συνολική δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στη χώρα μπορεί να ανέλθει στα 100 MW.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του βουλγαρικού Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ( BPvA) και της βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών ( BAS), ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει άμεσες επενδύσεις (ξένες και εγχώριες) ύψους €300 εκατ. το 2011, με τις οποίες η συνολική δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στη χώρα μπορεί να ανέλθει στα 100 MW. Σύμφωνα με το BPvA, οι ως άνω εκτιμήσεις θεωρούνται ρεαλιστικές, εφόσον ο νέος νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) περιορίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές.

Οι εκπρόσωποι του BPvA υποστηρίζουν ότι αυτήν τη στιγμή η δυναμικότητα της χώρας σε ηλιακή ενέργεια ανέρχεται σε μόλις 15 MW λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις διαδικασίες σύνδεσης των φωτοβολταϊκών πάρκων με το εθνικό ενεργειακό δίκτυο.

Παρόλα αυτά, ο BPvA θεωρεί ότι ο κλάδος είναι ελκυστικός για επενδύσεις, καθώς, πρώτον, η νομοθεσία υποχρεώνει τους διανομείς ενέργειας να αγοράζουν τις πράσινες μορφές ενέργειας σε προνομιακές τιμές και, επιπλέον, το κόστος για εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών είναι χαμηλό. Συγκεκριμένα ο BPvA εκτιμά ότι τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές των ηλιακών συλλεκτών μειώθηκαν κατά 6% έως 8%. Αυτήν τη στιγμή, η τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως καθορίζεται από τη ρυθμιστική αρχή της Βουλγαρίας, ανέρχεται σε BGN 0.82 (περίπου €0,42) ανά kWh για σταθμούς ενέργειας δυναμικότητας έως 5 kW και BGN 0.76 για μεγαλύτερους σταθμούς. Η ως άνω τιμή, πάντως, δεν είναι εγγυημένη μακροπρόθεσμα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, κάτι που αναμένεται, όμως, να προβλεφθεί με το νέο νόμο για τις ΑΠΕ.