Η Tenesol, ο παγκόσμιος πάροχος ηλιακής ενέργειας και ιδιοκτησία των ενεργειακών κολοσσών TOTAL και EDF, συνέβαλε στη δημιουργία των πρώτων εγκαταστάσεων παραγωγής «θετικής ενέργειας» στη Γαλλία, εγκαταστάσεις, δηλ., οι οποίες παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν. Οι νέες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στην πόλη Vaucluse (κοντά στην Avignon, νότια Γαλλία) και ανήκουν στην Isoltop, παράγουν έως και 3,5 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνουν

Η Tenesol, ο παγκόσμιος πάροχος ηλιακής ενέργειας και ιδιοκτησία των ενεργειακών κολοσσών TOTAL και EDF, συνέβαλε στη δημιουργία των πρώτων εγκαταστάσεων παραγωγής «θετικής ενέργειας» στη Γαλλία, εγκαταστάσεις, δηλ., οι οποίες παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν. Οι νέες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στην πόλη Vaucluse (κοντά στην Avignon, νότια Γαλλία) και ανήκουν στην Isoltop, παράγουν έως και 3,5 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνουν.

 

Όπως τονίζει σχετική ανακοίνωση, το εργοστάσιο κατασκευάστηκε ως σημείο αναφοράς – ένα μοντέλο που να μπορεί να αντιγραφεί οπουδήποτε, καθώς η Istoltop, κατασκευάστρια εταιρεία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον (κατοχυρωμένων δοκών μόνωσης), επιθυμούσε το νέο εργοστάσιο να αντανακλά την επιχειρησιακή της φιλοσοφία και να λειτουργεί ως πρότυπο για μελλοντικές κατασκευαστικές εγκαταστάσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

 

Η Tenesol συνεργάστηκε με την Isoltop κατά τη σχεδίαση του εργοστασίου και προσέφερε 1.500 m2 ετοιμοπαράδοτης φωτοβολταϊκής λύσης με δυνατότητα παραγωγής 228.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως – πολύ περισσότερης από τις 75.000 kWh ετησίως που χρειάζεται το εργοστάσιο και αρκετή για την ηλεκτροδότηση περίπου 60 κατοικιών.

 

«Αυτό το έργο της Isoltop αποτελεί ένα εκπληκτικό επίτευγμα της Tenesol και θα πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις άλλες εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν τα οικολογικά χαρακτηριστικά τους», δήλωσε ο Benoit Rolland, γενικός διευθυντής της Tenesol. «Οι διαδικασίες κατασκευής σήμερα είναι περισσότερο αποδοτικές ενεργειακά και φιλικές προς το περιβάλλον. Παράλληλα, η ηλιακή ενέργεια εξακολουθεί να εξελίσσεται. Συνδυαστικά, αυτό σημαίνει ότι τα εργοστάσια «θετικής ενέργειας» αποτελούν εφικτό στόχο για κάθε κλάδο και εγκαταστάσεις».

 

Το εργοστάσιο Isoltop λειτουργεί από τις αρχές του 2010 και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα περιβαλλοντικά πρότυπα. Εκτός από το φωτοβολταϊκό σύστημα, διαθέτει μόνωση υψηλής απόδοσης, ενεργειακά αποδοτικές τεχνικές παραγωγής και γεωθερμική θέρμανση και ψύξη.

 

Η χρήση της ηλιακής ενέργειας ήταν μία από τις βασικές απαιτήσεις της Istoltop κατά τη σχεδίαση του πρώτου της εργοστασίου. Έτσι, αναζήτησε ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό φωτοβολταϊκό συνεργάτη. Η Tenesol επιλέχθηκε ανάμεσα σε πέντε μόνο εταιρείες.

 

«Ήταν σημαντικό να επιλέξουμε μια αξιόπιστη εταιρεία η οποία να συμμερίζεται τις αρχές μας», δήλωσε ο Patrice Riberolles, Διευθύνων σύμβουλος της Isoltop. «Πέρα από το λειτουργικό και οικονομικό κομμάτι, εκτιμήσαμε την επαγγελματική προσέγγιση της Tenesol όπως επίσης και τις ιδέες της εταιρείας, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από ευφυΐα και ρεαλισμό».

 

Το νέο εργοστάσιο της Isoltop διαθέτει επίσης αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής με δυνατότητα παραγωγής 400km δοκών μόνωσης ετησίως. Στόχος της εταιρείας αποτελεί η εγκαινίαση κι άλλων γραμμών παραγωγής δοκών στη Γαλλία μέσα στα επόμενα χρόνια.