Στόχοι ΑΠΕ για το 2020: Πώς το «Ευκταίο» θα Γίνει «Εφικτό»

Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο και ως πολύ ενθαρρυντικό νέο έγινε δεκτή η προχθεσινή ανακοίνωση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ( EWEA), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα, όπως και άλλες κοινοτικές χώρες, το 2020 όχι απλώς θα επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους για τις ΑΠΕ, αλλά θα τους υπερβεί κατά 2,2%. Στην πραγματικότητα, η παραπάνω εκτίμηση προέρχεται από μία σύγκριση των δεσμευτικών στόχων που θέτει για κάθε χώρα η Οδηγία 28/2009 με τους στόχους που υιοθετεί το κάθε ένα από τα 27 ευρωπαϊκά κράτη-μέλη στα προσφάτως κατατεθέντα Εθνικά Σχέδια Δράσης για τις ΑΠΕ
energia.gr
Πεμ, 6 Ιανουαρίου 2011 - 16:34

Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο και ως πολύ ενθαρρυντικό νέο έγινε δεκτή η προχθεσινή ανακοίνωση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ( EWEA), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα, όπως και άλλες κοινοτικές χώρες, το 2020 όχι απλώς θα επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους για τις ΑΠΕ, αλλά θα τους υπερβεί κατά 2,2%. Στην πραγματικότητα, η παραπάνω εκτίμηση προέρχεται από μία σύγκριση των δεσμευτικών στόχων που θέτει για κάθε χώρα η Οδηγία 28/2009 με τους στόχους που υιοθετεί το κάθε ένα από τα 27 ευρωπαϊκά κράτη-μέλη στα προσφάτως κατατεθέντα Εθνικά Σχέδια Δράσης για τις ΑΠΕ ( National Renewable Energy Action Plans).

“Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ σκοπεύουν να υπερβούν ή έστω να εκπληρώσουν τους στόχους τους”, δήλωσε ο Διευθυντής Πολιτικής της EWEA, Justin Wilkes. Και συμπλήρωσε ότι αυτό δείχνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ένωσης αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα τα οφέλη από την ανάπτυξη των τεχνολογιών ΑΠΕ. Θα πρέπει, συνεπώς, η συγκεκριμένη έκθεση να ιδωθεί όχι ως μία εκτίμηση ότι οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι όντως θα επιτευχθούν, αλλά, μάλλον, ως μία επικρότηση της υιοθέτησής τους και μία έμμεση παρότρυνση προς τις ηγεσίες των κρατών για την υλοποίησή τους.

Ειδικά, όμως για την Ελλάδα, οι στόχοι αυτοί, με τα ως τώρα δεδομένα, θα πρέπει να θεωρούνται υπερβολικά αισιόδοξοι. Και το συμπέρασμα αυτό προκύπτει όχι τόσο αν λάβουμε υπ’ όψιν τον ρυθμό αύξησης των επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ, όσο τις επενδύσεις σε υποδομές δικτύων για την απορρόφηση της ισχύος που προσθέτουν τα σχέδια αυτά στο σύστημα. Για παράδειγμα, στα φωτοβολταϊκά, που αποτελούν τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο των ΑΠΕ, προβληματισμό θα πρέπει να μας προκαλεί η πρόσφατη είδηση ότι το δίκτυο σε 16 νομούς της χώρας δεν μπορεί να “σηκώσει” άλλες επενδύσεις. Η ΔΕΗ, λοιπόν, προτείνει να διακοπεί η κατάθεση νέων αιτήσεων σε αυτούς, με ορατό τον κίνδυνο να επαναληφθεί το σκηνικό του 2007, με το “πάγωμα” της αδειοδοτικής διαδικασίας από την ΡΑΕ.

Συνεπώς, η άμεση πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές δικτύων για την απορρόφηση της ισχύος από ΑΠΕ αποτελεί την μεγάλη πρόκληση για την δεκαετία που απομένει μέχρι το 2020. Είναι, προφανέστατα, ο μόνος τρόπος ώστε το ευκταίο που περιγράφεται στο, πραγματικά γενναίο σε στοχοθεσία, Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας - και που αντανακλάται σε ελπιδοφόρες εκθέσεις, σαν και αυτήν της E WEA- να γίνει εφικτό.