Αναζωπυρώθηκαν οι πιέσεις προς την Πορτογαλία για προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ενώ το ευρώ βρέθηκε σήμερα το πρωί στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε μέχρι το 1,2867 δολάριο, χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Σεπτεβρίου, για να ανέλθει στη συνέχεια κοντά στο 1,29 δολάριο, ενώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, υποχώρησε κοντά σε χαμηλό τριμήνου, στα 107,23 γεν

Αναζωπυρώθηκαν οι πιέσεις προς την Πορτογαλία για προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ενώ το ευρώ βρέθηκε σήμερα το πρωί στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε μέχρι το 1,2867 δολάριο, χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Σεπτεβρίου, για να ανέλθει στη συνέχεια κοντά στο 1,29 δολάριο, ενώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, υποχώρησε κοντά σε χαμηλό τριμήνου, στα 107,23 γεν.

 

Διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως Γερμανία και Γαλλία ασκούν σταθερά πιέσεις στον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες και του δείχνουν επιτακτικά την οδό προς το μηχανισμό. Παράλληλα, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης -όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία- συμφωνούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πως η προσφυγή της Πορτογαλίας είναι απαραίτητη.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως ανεπίσημες, προκαταρκτικές συνομιλίες με εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ γίνονται από τα τέλη του καλοκαιριού, οι οποίες προς το παρόν φαίνεται πως έχουν διερευνητικό χαρακτήρα.

Η πηγή μάλιστα δεν δίστασε ακόμη και να «κοστολογήσει» τη διάσωση της Πορτογαλίας, τοποθετώντας την μεταξύ 50 και 100 δισ. ευρώ, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί και από τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες σήμερα, τόνισε ότι: «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα και δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση, για μια τέτοια πιθανότητα, είτε για την Πορτογαλία είτε για άλλο κράτος-μέλος», είπε

Σε διάψευση, επίσης, αν και λιγότερο κατηγορηματική, προχώρησε και η γερμανική κυβέρνηση.

«Δεν ασκούμε πίεση σε κανένα, αλλά θα υπερασπιστούμε το ευρώ», είπε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την Κυριακή, εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης διέψευσε εκ νέου πως Γερμανία και Γαλλία ωθούν τη Λισαβόνα να ζητήσει διάσωση. Ο ίδιος ο Ζ.Σόκρατες επανέλαβε πως η χώρα «κάνει ό,τι χρειάζεται, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», αναφέροντας πως η πορεία των δημοσίων εσόδων και εξόδων είναι το καλύτερο σημάδι εμπιστοσύνης που μπορεί να δώσει στις διεθνείς αγορές.

«Η Πορτογαλία δεν έχει καμία ανάγκη εξωτερικής βοήθειας», υπογράμμισε σήμερα η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο.

Μιλώντας στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό radio Cadena Ser, η κ. Σαλγάδο υποστήριξε ότι «η Πορτογαλία δεν έχει ανάγκη από κανένα σχέδιο [διάσωσης], καθώς βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης των δεσμεύσεων της».

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ενδεχόμενη προσφυγή της Πορτογαλίας στον Μηχανισμό Διάσωσης θεωρείται από έγκυρους αναλυτές ως σχεδόν βέβαιο προμήνυμα για ανάλογη εξέλιξη και όσον αφορά την Ισπανία.