Τελικά είχαν απόλυτο δίκιο οι πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν υποστήριζαν ότι αυτή θα προχωρά μέσα από τις κρίσεις. Η μεγάλη κρίση, που συγκλόνισε και ακόμα συγκλονίζει συθέμελα την Ευρώπη και το ευρώ, φαίνεται πως οδηγεί σε νέα φάση το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τελικά είχαν απόλυτο δίκιο οι πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν υποστήριζαν ότι αυτή θα προχωρά μέσα από τις κρίσεις.

Η μεγάλη κρίση, που συγκλόνισε και ακόμα συγκλονίζει συθέμελα την Ευρώπη και το ευρώ, φαίνεται πως οδηγεί σε νέα φάση το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι εταίροι εν τέλει δείχνουν, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, να κατανοούν την αναγκαιότητα της προώθησης και της εμβάθυνσης της οικονομικής διακυβέρνησης, τη μεγαλύτερη συνοχή της Ένωσης.

Το καλό είναι ότι το αντιλήφθηκαν και οι Γερμανοί που ήταν η μεγάλη τροχοπέδη. Οι δηλώσεις Σόιμπλε που αποτυπώνουν και τη στροφή της; Μέρκελ ανοίγουν νέους ορίζοντες στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι μόνο επειδή αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χρεοκοπίας, ούτε γιατί αναμένεται να αποκρουστεί η κερδοσκοπική επίθεση των οίκων.

Είναι πολύ σημαντικές οι εξελίξεις γιατί το ευρώ θα αποκτήσει και το δεύτερο πυλώνα στήριξης, που είναι η δημοσιονομική πολιτική.

Η νέα κατάσταση θα καταστήσει το κοινό νόμισμα πιο ισχυρό, ενώ ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών θα επιτρέψει να επιστρέψουν οι χώρες της ευρωζώνης σε πορεία υγιούς ανάπτυξης.

Για την Ελλάδα ειδικότερα η εξέλιξη αυτή θα είναι σωτήρια. Όχι μόνο γιατί θα αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας, αλλά κυρίως γιατί θα απαγορεύει στους πολιτικούς να χρησιμοποιούν τον προϋπολογισμό για τα κομματικά ή τα δικά τους ρουσφέτια, θα βάλει φρένο στο πλιάτσικο και τη διαφθορά που εκτροχίασαν τα ελλείμματα και το χρέος.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 14/1/2011)