Σύμφωνα με τον στόχο 20-20-20 της Ε.Ε., η ζήτηση για το ξύλο πρόκειται να αυξηθεί και έτσι τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θα υπάρχει αρκετή ξυλεία. Για τον σκοπό αυτό, η Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Energy) προωθεί το πρόγραμμα EUWOOD, ώστε να δοθούν απαντήσεις.

Σύμφωνα με τον στόχο 20-20-20 της Ε.Ε., η ζήτηση για το ξύλο πρόκειται να αυξηθεί και έτσι τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θα υπάρχει αρκετή ξυλεία. Για τον σκοπό αυτό, η Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( DG Energy) προωθεί το πρόγραμμα EUWOOD, ώστε να δοθούν απαντήσεις.

Το ξύλο χρησιμοποιείται σήμερα ως πρώτη ύλη σε αρκετές βιομηχανίες και το EUWOOD έχει αναπτύξει ένα ειδικό εργαλείο για τον υπολογισμό της ζήτησης. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η αύξηση της παραγωγής βιομάζας από τα ευρωπαϊκά δάση μπορεί να ξεπεράσει τη σημερινή κατανάλωση εφόσον η Ένωση εφαρμόσει μια σωστή στρατηγική και λάβει γρήγορα αποφάσεις.

Το 2010, η δυναμική στην παραγωγή βιομάζας από τα δάση ανερχόταν σε 1,3 δις κ.μ. Στην πραγματικότητα όμως, το μέγεθος αυτό έπεσε στα 750 εκατ. κ.μ., λόγω των περιβαλλοντικών, τεχνικών και κοινωνικών περιορισμών. Για παράδειγμα, η χρήση μιας δασικής παραγωγής πρέπει να σταματήσει εάν διαπιστωθεί υποβάθμιση του εδάφους.

Επίσης, αναλόγως των πεποιθήσεων της κοινωνίας, η χρήση των δασών για βιομάζα μπορεί να αυξηθεί είτε στα 898 εκατ. κ.μ. το 2030, είτε να μειωθεί στα 625 εκατ. κ.μ. όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος. Το EUWOOD προτείνει μια αύξηση της παραγωγής ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες. Η ζήτηση πάντως για την ξυλεία ενδέχεται να μειωθεί λόγω των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και των υπολοίπων μορφών ΑΠΕ.