Μείωση των επιτοκίων της οικονομικής βοήθειας προς Ιρλανδία και Ελλάδα «ψήνουν» οι τράπεζες J.Ρ. Morgan, Chase και Barclays, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ».

Μείωση των επιτοκίων της οικονομικής βοήθειας προς Ιρλανδία και Ελλάδα «ψήνουν» οι τράπεζες J.Ρ. Morgan, Chase και Barclays, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ».

Το πρακτορείο εκτιμά μάλιστα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενδέχεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού κατά μισή ή 250 μονάδες βάσης (2,5%)», δηλώνει στο «Μπλούμπεργκ» ο Ντέιβιντ Μακί, επικεφαλής του τμήματος έρευνας για τις δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες της τράπεζας J.Ρ. Morgan στο Λονδίνο.

«Αν επιθυμείς να βγεις από την κρίση χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, τα σημερινά επιτόκια δεν μπορούν να το κάνουν. Τα επιτόκια δανεισμού είναι σημαντικά με δεδομένο ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι μικρότερη για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω του μεγέθους της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται», επισημαίνει ο οικονομολόγος της J.Ρ. Morgan.

Από ό,τι φαίνεται, μεγάλες τράπεζες συνειδητοποιούν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και αρχίζουν και ζητούν «διευκολύνσεις». Το επιτόκιο της ιρλανδικής βοήθειας είναι 5,8%, με την οικονομία της χώρας να εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί λιγότερο από 1% φέτος και κάτω του 2% το 2012. Το ιρλανδικό χρέος θα φτάσει στο 114% του ΑΕΠ του χρόνου και το ελληνικό στο 156% του ΑΕΠ.

«Θα ήταν λογικό να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης κατά 200 με 300 μονάδες (2%-3%), παρέχοντας με τον τρόπο αυτό έμμεσα πρόσθετη χρηματοδότηση», αναφέρει ο Τζούλιαν Κάλοου, κορυφαίος οικονομολόγος στην τράπεζα Barclays σε πρόσφατη έρευνα.

Οι δύο οικονομολόγοι, αν και επικεντρώνονται στην Ιρλανδία, όπου το «υψηλό» επιτόκιο έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, θεωρούν ότι και η Ελλάδα μπορεί να ευνοηθεί από μία μείωση των επιτοκίων. Το επιτόκιο της ελληνικής βοήθειας είναι 5%.

«Αυτό που απαιτείται είναι ένας συνδυασμός δημοσιονομικού σφιξίματος σε ολόκληρη την περιφέρεια για να μειωθούν τα πρωτογενή ελλείμματα και μια μακρά περίοδος επιδότησης του κόστους δανεισμού για να εξασφαλιστεί ότι η μερίδα του λέοντος της δημοσιονομικής προσαρμογής πάει για τη βελτίωση της δυναμικής του χρέους και όχι προς αύξηση της εξυπηρέτησής του», τονίζει η έκθεση της Barclays.

(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 15/1/2011)