Το Πετρέλαιο Οδηγεί τις Εξελίξεις

Το αργό φλερτάρει πάλι με τα $100 το βαρέλι και απειλεί να διαταράξει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η πολιτική προσέγγιση Ευρώπης – Ρωσίας επισφραγίζεται μέσω του στρατηγικού deal BP- Rosnett, η Ελλάδα φαίνεται ότι αποτινάσσει επιτέλους το φοβικό της σύνδρομο στο Αιγαίο και δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην έρευνα των αποθεμάτων της, ενώ Ισραήλ και Κύπρος αναδεικνύονται ως βασικοί παίκτες στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου, προς μεγάλη ενόχληση της Άγκυρας, χάρις στα τεράστια υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) που έχουν ορίσει
energia.gr
Τετ, 19 Ιανουαρίου 2011 - 15:22

Το αργό φλερτάρει πάλι με τα $100 το βαρέλι και απειλεί να διαταράξει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η πολιτική προσέγγιση Ευρώπης – Ρωσίας επισφραγίζεται μέσω του στρατηγικού deal BP- Rosnett, η Ελλάδα φαίνεται ότι αποτινάσσει επιτέλους το φοβικό της σύνδρομο στο Αιγαίο και δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην έρευνα των αποθεμάτων της, ενώ Ισραήλ και Κύπρος αναδεικνύονται ως βασικοί παίκτες στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου, προς μεγάλη ενόχληση της Άγκυρας, χάρις στα τεράστια υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) που έχουν ορίσει.

Η επιβεβαίωση πρόσφατα σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ εντός της ΑΟΖ του – βλέπε κοιτάσματα Leviathan, Tamar και Dalit – και τα θετικά αποτελέσματα των μέχρι σήμερα σεισμικών ερευνών στο οικόπεδο 12 εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην περιοχή η οποία, με αποθέματα φυσικού αερίου άνω των 16 τρις. κυβ. μέτρων, φέρεται να μπορεί να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Βέβαια, από την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος, όταν μάλιστα αυτό ευρίσκεται σε μεγάλο βάθος (2.500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) και εκατοντάδες μέτρα από τον πυθμένα του βυθού, μέχρι την αξιοποίηση του απαιτείται πολύς χρόνος, μεγάλη ερευνητική προσπάθεια και αρκετά δις. δολάρια σε επενδύσεις. Όμως η ανακάλυψη αυτή, μαζί με τα Κυπριακά κοιτάσματα, έρχεται να επαναπροσδιορίσει και να αναβαθμίσει την γεωπολιτική σημασία της περιοχής κάτι που δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη, λόγω γειτνίασης και κοινών πολιτικών και οικονομικών επιδιώξεων, την Ελλάδα.

 Η σχεδόν ταυτόχρονη απόφαση της κυβερνήσεως Παπανδρέου να προχωρήσει με την σύσταση φορέα υδρογονανθράκων, που θα αναλάβει την οργάνωση και συντονισμό των ερευνών και την προσέλκυση επενδύσεων, δεν είναι τυχαία και έρχεται να ενισχύσει και να αναδείξει το πετρελαϊκό ενδιαφέρον της περιοχής. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Κύπρο, δεν έχει ορίσει ΑΟΖ στο Αιγαίο, ή στο Μυρτώο αφού όλα αυτά τα χρόνια εφοβείτο ακόμη και να ομιλήσει για επέκταση των χωρικών της υδάτων πέραν των 6 ν.μ.

Τώρα οι εξελίξεις τρέχουν, με τις πιέσεις από την Κυπριακή κυβέρνηση αλλά και την Ευρώπη (βλέπε πρόσφατη επίσκεψη Μέρκελ στην Μεγαλόνησο) να αυξάνονται ημέρα με την ημέρα, και αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να προχωρήσει στην διευθέτηση της ΑΟΖ πρώτα με την Κύπρο όπου κομβικό ρόλο θα παίξει η νήσος Καστελόριζο, λόγω του ότι διαθέτει δική της ΑΟΖ και δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας ( Montego Bay 1982). Ακολούθως η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει τις αντίστοιχες ΑΟΖ με Αίγυπτο και Λιβύη έτσι που να μπορεί να ορίσει υπεύθυνα τα ερευνητικά της πεδία νοτίως της Κρήτης όπου γεωλογικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν επίσης ενδιαφέροντα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η αξιοποίηση από την Ελλάδα του υδρογονανθρακικού της πλούτου, χερσαίου και υποθαλάσσιου, δεν έχει μόνο τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον, αφού τα έσοδα από παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένονται σημαντικά και μπορούν να αποδειχθούν σωσίβιο για την κάλυψη μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, αλλά έχουν και μεγάλη πολιτική και διπλωματική σημασία αφού μέσω των ερευνών η χώρα επιβεβαιώνει την εθνική της κυριαρχία στο Αιγαίο και αλλού.