Ένα μικρό υποβρύχιο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας αναπτύσσουν στη Γαλλία τα στρατιωτικά ναυπηγεία DCNS, σε συνεργασία με τον γαλλικό γίγαντα της πυρηνικής ενέργειας Areva. Το πρώτο υποβρύχιο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2016. Πρόκειται για τον αντιδραστήρα Flex Blue, έναν μεταλλικό κύλινδρο μήκους περίπου 100 μέτρων, που είναι σχεδιασμένος να ποντίζεται σε βάθος 60 έως 100 μέτρων, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές

Ένα μικρό υποβρύχιο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας αναπτύσσουν στη Γαλλία τα στρατιωτικά ναυπηγεία DCNS, σε συνεργασία με τον γαλλικό γίγαντα της πυρηνικής ενέργειας Areva. Το πρώτο υποβρύχιο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2016.

Πρόκειται για τον αντιδραστήρα Flex Blue, έναν μεταλλικό κύλινδρο μήκους περίπου 100 μέτρων, που είναι σχεδιασμένος να ποντίζεται σε βάθος 60 έως 100 μέτρων, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές.

Όπως αναφέρει η DCNS σε ανακοίνωσή της, το πρόγραμμα Flex Blue ξεκίνησε ως απάντηση στις παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια.

Οι υποβρύχιοι αντιδραστήρες θα ήταν πιο ασφαλείς και λιγότερο ευάλωτοι σε τρομοκρατικές επιθέσεις και φυσικές καταστροφές, υποστήριξε ο Πατρίκ Μπουασιέ, διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Usine Nouvelle.

«Ο αντιδραστήρας θα προσέφερε ασφαλή, ανταγωνιστική ενέργεια και δεν θα εξέπεμπε καθόλου άνθρακα» δήλωσε ο Μπουασιέ, αναφερόμενος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Η Γαλλία καλύπτει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από μερικές δεκάδες πυρηνικούς αντιδραστήρες σε όλη τη χώρα. Εξάγει επίσης αντιδραστήρες και πυρηνική τεχνογνωσία σε όλο τον κόσμο.

Η ανάπτυξη του πρωτότυπου του υποβρύχιου συστήματος προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2013 σε συνεργασία με την Areva, την επίσης γαλλική EDF και τη Γαλλική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας.