Σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη συζήτηση που διεξάγεται πρόσφατα για την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, έχει ο καθηγητής Εμμανουήλ Κακαράς, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ. Πρόσφατα, ο σύνδεσμος τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι στις προτάσεις της κυβέρνησης προς την Κομισιόν για τη ΔΕΗ και τα swaps. Ο ίδιος ο κ. Κακαράς υποστήριξε ένα μοντέλο το οποίο περιλαμβάνει τις διμερείς συμβάσεις για τον κύριο όγκο των συναλλαγών, παράγωγα προϊόντα για την εξισορρόπηση κινδύνων, καθώς και έναpool, το οποίο θα χρησιμοποιείται ωςspotαγορά εξισορρόπησης.

Σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη συζήτηση που διεξάγεται πρόσφατα για την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, έχει ο καθηγητής Εμμανουήλ Κακαράς, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ. Πρόσφατα, ο σύνδεσμος τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι στις προτάσεις της κυβέρνησης προς την Κομισιόν για τη ΔΕΗ και τα swaps. Ο ίδιος ο κ. Κακαράς υποστήριξε ένα μοντέλο το οποίο περιλαμβάνει τις διμερείς συμβάσεις για τον κύριο όγκο των συναλλαγών, παράγωγα προϊόντα για την εξισορρόπηση κινδύνων, καθώς και ένα pool, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως spotαγορά εξισορρόπησης.

Ο κ. Κακαράς είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ).

Διαθέτει πτυχίο Μηχανολόγου-Μηχανικού από το ΕΜΠ, όπου και απέκτησε διδακτορικό τίτλο το 1989. Έχει εμπειρία άνω των 20 ετών σε θέματα παραγωγής ενέργειας, αξιοποίησης βιομάζας, εκπομπών και άλλων περιβαλλοντικών θεμάτων καθώς επίσης και σε θέματα χρησιμοποίησης άνθρακα. Έχει επίσης συμμετάσχει ως επιβλέπων μηχανικός ή επιστημονικός υπεύθυνος σε περισσότερα από 90 ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και πολλές διεθνείς βιομηχανίες.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη Γερμανία, όπου το 1986 εργάστηκε ως προσκεκλημένος επιστήμονας στην TU Erlangen και στη συνέχεια ως ερευνητής στη Siemens. Το 1994 διετέλεσε Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπης για το Κέντρο Ενέργειας της Σόφιας στη Βουλγαρία και ως Εξωτερικός Παρατηρητής της Επιτροπής σε διεθνή προγράμματα. Από το 2000 μέχρι σήμερα εκτελεί χρέη Συμβούλου της Επιτροπής στις Βρυξέλες.

Στην χώρα μας, ο κ. Κακαράς έχει εργαστεί ως σύμβουλος στη ΡΑΕ, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΜΕΤΚΑ, καθώς και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοπαραγωγών και Θερμικών Εγκαταστάσεων του ΕΜΠ και Διευθυντής του Κοινοποιημένου Φορέα – Εργαστηρίου Ελέγχων Πιστοποίησης Λεβήτων Ζεστού Νερού.

Στον διεθνή χώρο, είναι Εθνικός Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Επιτροπής Υδρογόνου ( International Partnership on Hydrogen Economy) καθώς επίσης και της Επιτροπής Δέσμευσης Διοξειδίου του Άνθρακα ( Carbon Sequestration Leadership Forum).

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει άνω των 200 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια καθώς και πληροφορίες για μελέτες και έργα παροχής υπηρεσιών.

Σήμερα ο κ. Κακαράς είναι Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογικών Εφαρμογών και Στερεών Καυσίμων και Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογικών Εφαρμογών και Στερεών Καυσίμων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Επίσης, είναι Εταίρος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΙΕΝΕ.