Ηλεκτρονική Κλοπή Δικαιωμάτων Εκπομπών Ύψους 28 Εκατ. Ευρώ από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων

Ηλεκτρονική Κλοπή Δικαιωμάτων Εκπομπών Ύψους 28 Εκατ. Ευρώ από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων
energia.gr
Τρι, 25 Ιανουαρίου 2011 - 11:19
Την μεγαλύτερη διατάραξη της λειτουργίας του στην ως τώρα εφαρμογή του αντιμετωπίζει το σύστημα ανταλλαγής ρύπων της ΕΕ μετά την απόφαση των κοινοτικών αρχών να αναστείλουν τη λειτουργία του μετά από σωρεία επιθέσεων χάκερ, οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκμεταλλεύθηκαν ηλεκτρονικά κενά ασφαλείας του συστήματος και έκλεψαν δικαιώματα εκπομπών αξίας 28 εκατ. ευρώ

Την μεγαλύτερη διατάραξη της λειτουργίας του στην ως τώρα εφαρμογή του αντιμετωπίζει το σύστημα ανταλλαγής ρύπων της ΕΕ μετά την απόφαση των κοινοτικών αρχών να αναστείλουν τη λειτουργία του μετά από σωρεία επιθέσεων χάκερ, οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκμεταλλεύθηκαν ηλεκτρονικά κενά ασφαλείας του συστήματος και έκλεψαν δικαιώματα εκπομπών αξίας 28 εκατ. ευρώ.

 

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας τουλάχιστον ως τις 26 Ιανουαρίου, ενώ κάλεσε και τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν άμεσα την ασφάλεια του συστήματος. Η απόφαση ελήφθη μετά την αποκάλυψη ότι δικαιώματα ανταλλαγής ρύπων αξίας 7 εκατ. ευρώ εκλάπησαν από τον λογαριασμό της Τσεχίας, ενώ θύματα ηλεκτρονικής επίθεσης έπεσαν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Πολωνία και η Εσθονία. η Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να συναντηθούν την προσεχή Παρασκευή για να συζητήσουν το ζήτημα των «κυβερνο-επιθέσεων».

 

 

Όπως τόνισε αξιωματούχος της Επιτροπής, αν αφιερωθούν μερικές χιλιάδες ευρώ στην ασφάλεια του συστήματος, θα αποφευχθούν εκατομμύρια ευρώ απωλειών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν, όμως, ότι η πρόσβαση χωρίς άδεια στο σύστημα παραμένει εύκολη υπόθεση. Ανάλογη επίθεση χάκερς πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο στη Γερμανία, υποχρεώνοντας την ΕΕ να ζητήσει την τοποθέτηση επιπλέον μέτρων ασφαλείας. «Η ασφάλεια του ηλεκτρονικού συστήματος αφορά τα κράτη-μέλη, που καλούνται να διασφαλίσουν το κάθε ένα την εθνική του βάση δεδομένων. Η Κομισιόν θα υπενθυμίσει τώρα στα κράτη-μέλη να λάβουν επειγόντως τέτοια μέτρα», τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαίας Επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής, Κόνι Χέντεγκορ, προσθέτοντας ότι το σημερινό σύστημα θα αντικατασταθεί το 2013 με πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων.

 

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής Ρύπων, η πιο φιλόδοξη προσπάθεια καταπολέμησης της Κλιματικής Αλλαγής παγκοσμίως, με πρώτος έτος λειτουργίας το 2005, διεκίνησε το 2010 δικαιώματα συνολικής αξίας 90 δις ευρώ