Η Tenesol, ο παγκόσμιος πάροχος ηλιακής ενέργειας και ιδιοκτησία των ενεργειακών κολοσσών TOTAL και EDF, ολοκλήρωσε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αξίας 34 εκατομμυρίων ευρώ σε στέγες 188 αγροτικών κτιρίων ιδιοκτησίας 109 αγροτών. Το ετοιμοπαράδοτο σύστημα βρίσκεται στη Ségala-Limargue, στη νοτιοδυτική Γαλλία, και είναι το αποτέλεσμα της 18μηνης συνεργασίας μεταξύ του Sicaseli, ενός αγροτικού συνεταιρισμού, και της Tenesol. Με ισχύ 6.9 MWp, η εγκατάσταση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά έργα ενέργειας στη Γαλλία

Η Tenesol, ο παγκόσμιος πάροχος ηλιακής ενέργειας και ιδιοκτησία των ενεργειακών κολοσσών TOTAL και EDF, ολοκλήρωσε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αξίας 34 εκατομμυρίων ευρώ σε στέγες 188 αγροτικών κτιρίων ιδιοκτησίας 109 αγροτών. Το ετοιμοπαράδοτο σύστημα βρίσκεται στη Ségala-Limargue, στη νοτιοδυτική Γαλλία, και είναι το αποτέλεσμα της 18μηνης συνεργασίας μεταξύ του Sicaseli, ενός αγροτικού συνεταιρισμού, και της Tenesol. Με ισχύ 6.9 MWp, η εγκατάσταση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά έργα ενέργειας στη Γαλλία.

 

Το ετοιμοπαράδοτο σύστημα οροφής καλύπτει επιφάνεια 52.500 m2 και ενσωματώνει 31.000 προηγμένες φωτοβολταϊκές μονάδες Tenesol, οι οποίες κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της εταιρείας που βρίσκεται στην κοντινή Τουλούζη. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 7,2 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως – ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση περίπου 2.000 κατοικιών – με αναμενόμενα ετήσια κέρδη περί τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ για 20 χρόνια.

 

«Η οικονομική επίπτωση αυτού του έργου στους αγρότες και την περιοχή είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Laurent Causse, επικεφαλής του τμήματος ενέργειας στον Sicaseli. «Η ανάληψη ενός πρόσθετου ρόλου από τους αγρότες, αυτού του παραγωγού ηλιακής ενέργειας, τους προσφέρει την ευκαιρία να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους, ενώ παράλληλα ωφελείται και η περιοχή από τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη ως αποτέλεσμα του καθαρού κέρδους που προκύπτει από αυτό το πρόγραμμα. Αυτό το έργο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της συνεργασίας των αγροτικών κοινοτήτων και της ανανεώσιμης ενέργειας προς όφελος όλων».

 

Το έργο εγκαινιάστηκε στα τέλη του Οκτώβρη 2010 και παρευρέθηκαν οι κ.κ. Benoit Rolland, Γενικός διευθυντής της Tenesol, Pierre Lafragette, Διευθύνων σύμβουλος του Sicaseli, και Martin Malvy, πρόεδρος της περιοχής των Πυρηναίων (Midi-Pyrenées). Επιπλέον, το παρόν έδωσαν τοπικοί κυβερνητικοί εκπρόσωποι και μέτοχοι καθώς επίσης και πολλοί από τους αγρότες που συμμετείχαν στο έργο.