Ως ψήφος εμπιστοσύνης εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης περιέγραψε η Financial Times την έκδοση του πρώτου ομολόγου, πενταετούς διάρκειας, που εξέδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Ο

Ως ψήφος εμπιστοσύνης εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης περιέγραψε η Financial Times την έκδοση του πρώτου ομολόγου, πενταετούς διάρκειας, που εξέδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Οι αναλυτές το χαρακτήρισαν μια ανεπανάληπτη στα χρονικά των αγορών έκδοση, αφού η Ε. Ε. άντλησε το ποσό των 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,892%, με τις προσφορές να φτάνουν στα 44,5 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον τους εξέφρασαν τα μεγαλύτερα ιδιωτικά και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του κόσμου, καθώς η έκδοση ήδη θεωρείται προπομπός του ευρωομολόγου, μια ιδέα που εξακολουθούν πάντως να απορρίπτουν κατηγορηματικά το Βερολίνο και το Παρίσι.

Η προσφορά υπερκαλύφθηκε εννέα φορές, με προσφορές εκ μέρους 500 επενδυτών και πλέον και απόδοση που ήταν έξι μονάδες βάσης επί των midswpas και 48 μονάδες βάσης υψηλότερα από το γερμανικό ομόλογο αναφοράς. Πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αποκάλυψαν ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από επενδυτές της Ασίας, με ειδικές αναφορές σε Ιάπωνες και Κινέζους διαχειριστές κεφαλαίων.

Στην επίσημη ανακοίνωση του EFSF αναφέρεται, μάλιστα, ότι το 20% της έκδοσης καλύφθηκε από το ιαπωνικό κράτος, με τον οικονομικό διευθυντή του ταμείου, Κλάους Ρέγκινκ, να δηλώνει ότι «είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα». Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν πρόκειται να διατεθούν στο δανειοδοτικό πρόγραμμα για τη στήριξη της ιρλανδικής οικονομίας στις αρχές Φεβρουαρίου. Συνολικά, το EFSF αποβλέπει στην εξασφάλιση 16 δισ. ευρώ μέσα στο 2011, εκδίδοντας ομόλογα με την υψηλότερη βαθμολογία ΑΑΑ από τους τρεις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch.

Το ταμείο EFSF φέρει εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για κεφάλαια της τάξεως των 440 δισ. ευρώ, αν και η πραγματική δανειοδοτική του ικανότητα περιορίζεται για την ώρα στα 250 δισ. ευρώ, λόγω των αυστηρών κριτηρίων ρευστότητας και άλλων εγγυήσεων που πρέπει να πληρούνται για να διατηρεί στην ανώτατη κλίμακα της βαθμολογίας την πιστοληπτική του ικανότητα από τις αγορές. Μαζί με τον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος απαρτίζεται από τα κράτη-μέλη της Ε. Ε. και διαθέτει κεφάλαια 60 δισ. ευρώ, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με συμμετοχή 250 δισ. ευρώ, συνιστούν τον μηχανισμό σταθερότητας για τη θωράκιση των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, με συνολικούς πόρους της τάξεως των 750 δισ. ευρώ.