Κι Ύστερα Ήρθαν οι Μέλισσες ...

Τώρα που λύσαμε όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τη χώρα μπορούμε να ασχοληθούμε και με ορισμένα, ενδεχομένως, υποδεέστερα. Για παράδειγμα, το θανατηφόρο μύκητα που κατατρώει τα πλατάνια από το 2003, γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες και την απαγόρευση της εισόδου τσίρκων, με ζώα. Είμαστε μια χώρα ευαίσθητη περιβαλλοντικά και οικολογικά. Δεν επιτρέπουμε να αναπτυχθούν ανεμογεννήτριες στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, για να μην ενοχληθεί το οικοσύστημα, έστω κι αν γνωρίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε έτσι φθηνή και καθαρή ενέργεια
energia.gr
Παρ, 28 Ιανουαρίου 2011 - 08:31

Τώρα που λύσαμε όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τη χώρα μπορούμε να ασχοληθούμε και με ορισμένα, ενδεχομένως, υποδεέστερα.

Για παράδειγμα, το θανατηφόρο μύκητα που κατατρώει τα πλατάνια από το 2003, γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες και την απαγόρευση της εισόδου τσίρκων, με ζώα.

Είμαστε μια χώρα ευαίσθητη περιβαλλοντικά και οικολογικά. Δεν επιτρέπουμε να αναπτυχθούν ανεμογεννήτριες στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, για να μην ενοχληθεί το οικοσύστημα, έστω κι αν γνωρίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε έτσι φθηνή και καθαρή ενέργεια. Ποιος νοιάζεται όμως; Σημασία έχει η κατσίκα να μπορεί να βόσκει ανενόχλητη, χωρίς όχληση από ανεμογεννήτριες.

Αφού, λοιπόν, έχουμε βρει λύση στα δημοσιονομικά μας προβλήματα, τώρα μπορούμε να δούμε και ορισμένα ζητήματα που είναι εξόχως σοβαρά.

Για το θέμα του μύκητα στα πλατάνια, αυτά τα ψηλά και σκιερά δένδρα, που τα συναντάμε στην ελληνική περιφέρεια, έγινε και σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ. Υπήρξε πολύ σοβαρός προβληματισμός, γιατί έχει καταστρέψει από το 2003 εκατοντάδες τέτοια δένδρα και απειλεί να εξαφανίσει και άλλα. Ο ύπουλος μύκητας ξεκίνησε να κατατρώει πλατάνια στην Πελοπόννησο και πέρσι η θανατηφόρα δράση του επεκτάθηκε στη Θεσπρωτία και το νομό Ιωαννίνων.

Ευαίσθητο, καθώς έχει αποδείξει ότι είναι το ΥΠΕΚΑ, σε περιβαλλοντικά ζητήματα, αποφάσισε να καταρτίσει πρόγραμμα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η υγειονομική καταστροφή όσων δένδρων προσβλήθηκαν και μάλιστα, θα αναζητηθεί και χρηματοδότηση για την υποστήριξη της δράσης. Τώρα, θα πείτε, εδώ κόβονται μισθοί από τους εργαζομένους στο δημόσιο, περικόπτονται συντάξεις, η αγορά βουλιάζει, για τα πλατάνια θα νοιαζόμαστε; Μην το λέτε. Η φύση εκδικείται, αν δεν την προσέξουμε. Αφήστε δε, που αναβαθμιζόμαστε και στα μάτια των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

Και άντε, η σωτηρία των πλατάνων δρομολογήθηκε. Πάμε τώρα να σώσουμε τις μέλισσες. Με το θέμα αυτό ασχολείται η ίδια η Κομισιόν, η οποία μάλιστα παράγγειλε έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, το οποίο, καταρχήν, αποδίδεται σε αρρώστιες, φυτοφάρμακα και τοξικά εντομοκτόνα. Το θέμα κρίνεται εξόχως σοβαρό, λόγω του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι μέλισσες στη γονιμοποίηση των φυτών, συνεπώς, σε ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα. Αφού αναγορεύθηκε σε ευρωπαϊκό θέμα, καθώς σώθηκε εν τω μεταξύ το ευρώ, έχουμε ελπίδες να βρεθεί και γι αυτό η πρέπουσα λύση.

Το τελευταίο θέμα που μας απασχολεί ως χώρα είναι αυτό της εισόδου τσίρκων με ζώα. Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Τα μέλη του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων επισκέφθηκαν την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη και της ζήτησαν να εφαρμοσθεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός που απαγορεύει την είσοδο τσίρκων με κλουβιά ζώων. Η κ. Αποστολάκη διαβεβαίωσε ότι θα αφήσει στην άκρη όλα τα άλλα θέματα της αρμοδιότητας της και σε ένα μήνα θα φέρει προς διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο. Αλλοίμονο. Δεν ξέρουμε εμείς από τσίρκο;

Με αυτά τα σοβαρά θέματα ασχολείται η Ελλάς. Α, ναι, και με τον τζόγο. Έτσι κι αλλιώς, τι άλλο να κάνει; Όλα φαίνονται διαλυμένα. Όπως στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες η εκδήλωση του ΙΕΝΕ για την έρευνες υδρογονανθράκων. Και ενώ είχε ξεκινήσει η εκδήλωση, παρουσία πυκνού ακροατηρίου, ξαφνικά πέφτουν τα φώτα. Black out στο κτίριο. Οι παριστάμενοι δεν ανησύχησαν αρχικά. Δεν μπορεί, όλοκληρο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και να μην διαθέτει γεννήτρια; Αμ δε! Δεν διέθετε. Με αποτέλεσμα να αναβληθεί η εκδήλωση μέσα σε βαθύ σκότος.

 

Υ.Γ. Μάλλον υπάρχουν πολλοί που αντιδρούν στο να γίνουν έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Αφήστε δε που και μόνον στο άκουσμα της λέξης Ισραήλ κάποιοι μπορεί να προκαλέσουν και black out. Τυχαίο ότι συνέβη τη στιγμή που ένας από τους ομιλητές έκανε αναφορά στη χώρα αυτή; Δεν νομίζουμε.