Γεωπολιτική, παγκοσμιοποίηση και αναδυόμενες οικονομίες στο επίκεντρο των συζητήσεων για την προσέγγιση των χωρών, με βαρύγδουπες διαπιστώσεις για χώρες που κινδυνεύουν με εθνική χρεοκοπία όπως η Ελλάδα, το Νταβός δεν γνωρίζει κρίση, με το εισιτήριο για τη γενική είσοδο στο Οικονομικό Φόρουμ του χειμερινού ελβετικού θερέτρου να κοστίζει 19.000 δολάρια. Ενώ η ανεργία στον κόσμο καλπάζει και η κοινωνική δικαιοσύνη ματώνει, με περισσή ικανοποίηση για τα μπόνους που απολαμβάνουν ξανά οι τραπεζίτες άνοιξαν... σαμπάνιες, αφού διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων

Γεωπολιτική, παγκοσμιοποίηση και αναδυόμενες οικονομίες στο επίκεντρο των συζητήσεων για την προσέγγιση των χωρών, με βαρύγδουπες διαπιστώσεις για χώρες που κινδυνεύουν με εθνική χρεοκοπία όπως η Ελλάδα, το Νταβός δεν γνωρίζει κρίση, με το εισιτήριο για τη γενική είσοδο στο Οικονομικό Φόρουμ του χειμερινού ελβετικού θερέτρου να κοστίζει 19.000 δολάρια. Ενώ η ανεργία στον κόσμο καλπάζει και η κοινωνική δικαιοσύνη ματώνει, με περισσή ικανοποίηση για τα μπόνους που απολαμβάνουν ξανά οι τραπεζίτες άνοιξαν... σαμπάνιες, αφού διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων.

Με φανφάρες και σαμπάνιες γίνονται οι συζητήσεις μεταξύ της πολιτικής και της επιχειρηματικής ελίτ. Οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν με ενισχυμένη την αυτοπεποίθησή τους, αφού επί δύο χρόνια ήταν βουτηγμένοι στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ωστόσο, ουδείς σχεδόν εμπιστεύεται τους ηγέτες του πολιτικού και τραπεζικού κόσμου, γι’ αυτό κι εκείνοι οφείλουν να αποκαταστήσουν τη διαταραγμένη σχέση τους με τους πολίτες.

Και φέτος η θεώρηση της επίδρασης των BRICs –Bραζιλία, Iνδία, Pωσία και Kίνα– στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα η επαναστατική δυναμική της κινεζικής οικονομίας διέσωσαν την αίγλη του Νταβός. Και πολλές από τις παλαιότερες ελίτ των χωρών αυτών που αναμασούσαν την προπαγάνδα για τον αμερικανικό «ιμπεριαλισμό» και «νεοφιλελευθερισμό», τώρα έχουν υπερβεί όλα τα ταμπού.

Η οικονομία της Kίνας είναι μεγαλύτερη κατά 70 φορές από το 1978, τότε που η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη σκληροπυρηνική κομμουνιστική γραμμή και υιοθέτησε πολιτικές ελεύθερης αγοράς. Εχει αναδειχθεί σε πρώτη εξαγωγική δύναμη του κόσμου, ξεπερνώντας τη Γερμανία, που κατείχε το ρεκόρ από το 2000 μέχρι και το 2008. Από το 1978, οπότε και άνοιξε τις πύλες της στο διεθνές εμπόριο και στις ξένες επενδύσεις, η Κίνα έχει δει τις εξαγωγές της να δεκαπενταπλασιάζονται. Και έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, αφού ξεπέρασε τη Bρετανία και τη Γαλλία μόλις πριν από 6 χρόνια, υποσκέλισε τη Γερμανία και εκτόπισε την Ιαπωνία. Και τώρα φιλοδοξεί σε συντομότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο να αντικαταστήσει την Aμερική στον ρόλο της παγκόσμιας οικονομικής υπερδύναμης του πλανήτη. Mάλιστα, εάν η Kίνα συνεχίσει να έχει τον ίδιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης που είχε τα τελευταία 20 χρόνια και αν οι HΠA πράξουν το ίδιο, τότε σε λιγότερο από 20 χρόνια η ασιατική χώρα θα έχει ξεπεράσει την Aμερική και θα είναι εκείνη η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Και ο πρύτανης της παγκόσμιας κερδοσκοπίας, Τζορτζ Σόρος, θεωρεί ότι η Κίνα, έχοντας επωφεληθεί από την παγκοσμιοποίηση των τελευταίων 20 χρόνων, κινεί πλέον τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ Αμερικής, Κίνας, Ευρώπης και Ρωσίας, με κύρια τη δυναμική μετατόπιση ισχύος προς την Κίνα, διαπιστώνει ότι έχουν δημιουργηθεί μετά την οικονομική κρίση ο Σόρος. Oσον αφορά την Ελλάδα, ο Σόρος είπε «ότι στον κατάλληλο χρόνο, μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, θα χρειαστεί επίσης να αναδιαρθρώσει το χρέος της», προσθέτοντας ότι «η Πορτογαλία επίσης πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτό είναι». Τραγική περιφερόμενη φιγούρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να διαψεύδει... Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εγκαινιάστηκε το 1971, αν και πολλοί στο πέρασμα του χρόνου προσπάθησαν να το μιμηθούν αποτυχημένα κι ένας από αυτούς είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον, καμία άλλη διοργάνωση δεν συγκεντρώνει την αφρόκρεμα του Νταβός. Περίπου 2.500 πολιτικοί, ηγέτες, υπουργοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, πρόεδροι μεγάλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πλήθος άλλων συναντιούνται στο Νταβός να διατυπώσουν απόψεις και να συζητήσουν συνεργασίες. «Χρειαζόμαστε ένα τέτοιο φόρουμ για να αντιμετωπίσουμε συντονισμένα τα μείζονα ζητήματα του κόσμου», επισημαίνει ο ευφυής «κύριος Νταβός» Κλάους Σβαμπ.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 29/01/2011)