“Καμία χώρα- μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να είναι ενεργειακό νησί μετά το 2015 ή να αντιμετωπίσει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας λόγω έλλειψης επαρκών διασυνδέσεων”. Αυτό είναι το δόγμα της ενεργειακής πολιτικής που αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την ενέργεια. Επί τάπητος οι σχεδιασμοί για τους αγωγούς

“Καμία χώρα- μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να είναι ενεργειακό νησί μετά το 2015 ή να αντιμετωπίσει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας λόγω έλλειψης επαρκών διασυνδέσεων”. Αυτό είναι το δόγμα της ενεργειακής πολιτικής που αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την ενέργεια. Επί τάπητος οι σχεδιασμοί για τους αγωγούς.

 

Οι διασυνοριακοί αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου, οι αποθηκευτικοί χώροι, η αναβάθμιση και οι διασυνδέσεις των ηλεκτρικών δικτύων καθώς και η ανάπτυξη των ΑΠΕ συνθέτουν την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής στις Βρυξέλλες, όπου τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.

 

Φυσικά στο περιθώριο της Συνόδου, η οποία είναι η πρώτη επί ουγγρικής προεδρίας στην Ε.Ε., αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς τα σχετιζόμενα με την οικονομική πορεία της Ευρωζώνης ζητήματα. Ωστόσο είναι σαφές πως έχουμε να κάνουμε με την πρώτη Σύνοδο Κορυφής που έχει ως αντικείμενο τον ενεργειακό τομέα.

 

Οι ηγέτες της Ευρώπης καλούνται να πορευθούν με βάση το δόγμα “Καμία χώρα- μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να είναι ενεργειακό νησί μετά το 2015 ή να αντιμετωπίσει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας λόγω έλλειψης επαρκών διασυνδέσεων”, το οποίο και περιγράφεται με σαφήνεια σε σχετικά έγγραφα της Κομισιόν, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι ηγέτες.

 

Η υλοποίηση του στόχου περνά μέσα από ευρείας κλίμακας επενδύσεις, οι οποίες εκτιμώνται σε 1 τρισεκατομμύριο ευρώ έως το 2020. Από αυτές ξεχωρίζουν μία σειρά αγωγών με αμιγώς ελληνικό ενδιαφέρον, όπως είναι ο ITGI (τουρκοελληνοϊταλικός), ο IGB (ελληνοβουλγαρικός), o TΑ P (Αζερμπαϊτζάν – Τουρκία- Ελλάδα – Αλβανία – Αδριατική) και, βεβαίως, το ανταγωνιστικό τόσο προς τους προαναφερθέντες αγωγούς όσο και προς τον South Stream σχέδιο του Nabucco, το οποίο συγκεντρώνει πολιτική υποστήριξη αλλά και μεγάλες δυσκολίες χρηματοδότησης και κάλυψης των απαιτούμενων ποσοτήτων αερίου.

 

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν από την Κομισιόν τεκμηριωμένα στοιχεία, σε εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρχει μία σαφής εικόνα για τα έργα που μπορούν να προχωρήσουν αλλά και για τις επενδύσεις που απαιτούνται για την υλοποίησή τους στον τομέα του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

 

Ακόμη, αναμένεται να συζητηθεί και η επιστολή των 36 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομίλων υλικών εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της οποίας καλούνται οι ηγέτες των χωρών - μελών να καταλήξουν, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, σε δεσμευτικούς στόχους για την ενεργειακή εξοικονόμηση, η οποία αποτελεί τον μόνο από τους τρεις τομείς (οι άλλοι δύο είναι η διείσδυση των ΑΠΕ και η μείωση των εκπομπών CO2) για την οποία η δέσμευση του 20% παραμένει αρκετά θεωρητική.