Η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων επέκρινε τόσο την έλλειψη μιας ενωμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης στις διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα στην Αίγυπτο και την Τυνησία, όσο και τη διφορούμενη υποστήριξη της Ευρώπης προς τους διαδηλωτές και τους σκοπούς τους. Στη συζήτηση με την Catherine Ashton, το ΕΚ ζήτησε την επανεξέταση της πολιτικής γειτονίας της ΕΕ στη Μεσόγειο, υπό το πρίσμα της μη δυνατότητας της να επιτύχει μεταρρυθμίσεις.

Η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων επέκρινε τόσο την έλλειψη μιας ενωμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης στις διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα στην Αίγυπτο και την Τυνησία, όσο και τη διφορούμενη υποστήριξη της Ευρώπης προς τους διαδηλωτές και τους σκοπούς τους. Στη συζήτηση με την Catherine Ashton, το ΕΚ ζήτησε την επανεξέταση της πολιτικής γειτονίας της ΕΕ στη Μεσόγειο, υπό το πρίσμα της μη δυνατότητας της να επιτύχει μεταρρυθμίσεις.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Ashton ξεκίνησε εκφράζοντας το θαυμασμό της για την αξιοπρέπεια και το θάρρος των διαδηλωτών, προσθέτοντας ότι τόσο στην Τυνησία όσο και στην Αίγυπτο, τα γεγονότα έχουν φτάσει "σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή".

Σχετικά με την Αίγυπτο, η Ύπατη Εκπρόσωπος εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι οι ειρηνικές διαμαρτυρίες μετατρέπονται σε βίαιες, και εξέφρασε την ανησυχία της για τις φήμες ότι πραγματικά πυρά μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί σήμερα. Κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να ελευθερώσει όλους τους κρατούμενους διαδηλωτές, και να αποκαταστήσει την πρόσβαση στα δίκτυα επικοινωνιών. "Για μένα, η πολιτική σημαίνει να αλλάζουμε τα πράγματα, να βοηθάμε τους ανθρώπους στο να βελτιώσουν τις ζωές τους", είπε, προσθέτοντας ότι "έχει έρθει η ώρα για μία ομαλή μετάβαση."

Σχετικά με την Τυνησία, ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ότι έχει συναντήσει το νέο Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, και έχει συμφωνήσει να παράσχει βοήθεια προς τη νέα κυβέρνηση - σε ότι αφορά την τεχνική και νομική αρωγή για τη μετάβαση, καθώς και σε ότι έχει σχέση με την παροχή βοήθειας προς την κοινωνία των πολιτών. Η ίδια σημείωσε ότι το Συμβούλιο θα επανεξετάσει τις προτεραιότητές του "ώστε να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τη βοήθεια που θα παράσχουμε στις ανάγκες της κοινωνίας των Τυνησίων". Χαιρέτησε επίσης την επικείμενη αντιπροσωπεία του ΕΚ στη χώρα αυτή, υπογραμμίζοντας ότι "είναι σημαντικό για τους Τυνήσιους να καταλάβουν τη δέσμευσή μας για τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας τους", και ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στην Τυνησία την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Εξ ονόματος της ομάδας ΕΛΚ, ο José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (Ισπανία) κατέληξε ότι η ΕΕ χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή,να μιλά με μία φωνή και σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ δεν κάνει συμμαχίες με τους εχθρούς της δημοκρατίας. Τέλος, πέρα από το βραχυπρόθεσμο στόχο της υποστήριξης της δημοκρατικής μετάβασης, στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, είπε, "η ΕΕ πρέπει να εξετάσει πραγματικά το ενδεχόμενο αναθεώρησης της πολιτικής γειτονίας της στη Μεσόγειο".

Ο Adrian Severin (Σοσιαλιστές, Ρουμανία), προειδοποίησε ότι αν και "η κοινωνική αναταραχή αποτελεί εγγύηση για την αλλαγή, δεν αποτελεί εγγύηση και για την αλλαγή προς το καλύτερο." Ζήτησε να γίνει μια βαθιά ανάλυση της κατάστασης, ώστε να αποφύγει η ΕΕ να κινήσει τα πράγματα προς ένα άλλο είδος ολοκληρωτισμού. Υποστήριξε την Ύπατη Εκπρόσωπο στη στρατηγική της για τη μεταρρύθμιση και τη σταθερότητα, αλλά προειδοποίησε ότι "ο 'διάβολος' κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Ο Guy Verhofstadt (Βέλγιο), εκ μέρους της ομάδας των Φιλελευθέρων, παραλληλίζοντας τα τωρινά γεγονότα με τα γεγονότα του 1989 στην Ευρώπη, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Ευρώπη "απέτυχε να δώσει στήριξη στους ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους". Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη έκανε δύο λάθη: "Δεν έχουμε πραγματικά αντιληφθεί αυτήν την παρούσα ιστορική στιγμή και δεν καταφέραμε να αναλύσουμε την κατάσταση σωστά". Ζήτησε από την Ύπατη Εκπρόσωπο να προχωρήσει στην αλλαγή της θέσης της ΕΕ. "Η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει 100% τον αιγυπτιακό λαό και τα αιτήματα του. Ο Μουμπάρακ πρέπει να αφήσει τη χώρα του στη δημοκρατία", κατέληξε ο ηγέτης των Φιλελευθέρων.

Μιλώντας για την ομάδα των Πρασίνων, ο Daniel Cohn-Bendit (Γαλλία) επέκρινε την Ύπατη Εκπρόσωπο Ashton για το ότι ζήτησε να υπάρξει ηρεμία στην Αίγυπτο: "θα υπάρξει ηρεμία μόνο όταν ο Μουμπάρακ αποχωρήσει", είπε ο ίδιος. Επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι στις όποιες επερχόμενες εκλογές, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι όλες οι πλευρές θα έχουν ίση πρόσβαση στα μέσα προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Charles Tannock (ΕΣΜ, ΗΒ), αναφερόμενος στον "τυφώνα αλλαγών" στη Βόρεια Αφρική, επέστησε την προσοχή στην ανησυχητική τάση προς τη βία και δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ "μπορεί να αναλάβει ρόλο στη μετάβαση μόνο με την αποχώρηση του". "Δεν θέλω μια κοσμική τυραννία ή μία ισλαμιστική θεοκρατία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Tannock, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει μια φιλελεύθερη δημοκρατία, η οποία θα βασίζεται στη σταθερότητα, την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Η Marie-Christine Vergiat (Ευρ.Εν.Αριστ., Γαλλία) προειδοποίησε για την ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Τυνησίας και της Αιγύπτου. Σημείωσε ότι οι Τυνήσιοι είχαν επιτύχει τους στόχους τους μόνοι τους, και η ΕΕ θα πρέπει να τους αφήσει να "κάνουν τη δουλειά τους". Ταυτόχρονα, η κα Vergiat προσέθεσε ότι το θεωρεί κακόγουστο να μιλήσει κανείς για το άνοιγμα των αγορών στην παρούσα συγκυρία, καθώς ο ρόλος της ΕΕ στην απελευθέρωση της οικονομίας της Τυνησίας οδήγησε στον πλουτισμό του πρώην προέδρου Μπεν Αλί και της οικογενείας του.

Ο Fiorello Provera (ΕΕΔ, Ιταλία) επέστησε την προσοχή στους κινδύνους που ενέχει η σημερινή κατάσταση: τον εξισλαμισμό των χωρών αυτών και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης τους, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και σε μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Η Nicole Sinclaire (ΜΕ, ΗΒ) σημείωσε ότι ο αιγυπτιακός λαός περιμένει τώρα ενισχύσεις άνευ όρων από την ΕΕ. Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκεια της για την τύχη των κονδυλίων της ΕΕ στην Τυνησία. "Εάν τα χρήματα είχαν χρησιμοποιηθεί για μεταρρυθμίσεις, οι άνθρωποι δεν θα είχαν εξεγερθεί", είπε, ζητώντας από την Ύπατη Εκπρόσωπο να δώσει ειλικρινείς απαντήσεις για το πού κατέληξαν αυτά τα κονδύλια της ΕΕ.

Η ψηφοφορία επί του κοινού ψηφίσματος για την Τυνησία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, ενώ η ψηφοφορία για την Αίγυπτο στη δεύτερη ολομέλεια του Φεβρουαρίου, στο Στρασβούργο.