Με δυσφορία και αμηχανία άκουσε η κυβέρνηση την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κήρυξε αντισυνταγματικό τον νόμο περί αποδόσεως της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς με αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις. Ηταν μία θαρραλέα απόφαση, σε ευθεία αντίθεση με τις ιδιότυπες, πολυπολιτισμικές αντιλήψεις, από τις οποίες εμφορείται ο στενός πυρήνας της κυβερνήσεως του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Τώρα η κυβέρνηση αγωνιά εάν τελικώς η απόφαση του Τμήματος εγκριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και για το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι δημοτικές εκλογές στις οποίες ψήφισαν αντισυνταγματικώς περί τις δώδεκα χιλιάδες ελληνοποιηθέντες μετανάστες

Με δυσφορία και αμηχανία άκουσε η κυβέρνηση την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κήρυξε αντισυνταγματικό τον νόμο περί αποδόσεως της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς με αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις. Ηταν μία θαρραλέα απόφαση, σε ευθεία αντίθεση με τις ιδιότυπες, πολυπολιτισμικές αντιλήψεις, από τις οποίες εμφορείται ο στενός πυρήνας της κυβερνήσεως του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Τώρα η κυβέρνηση αγωνιά εάν τελικώς η απόφαση του Τμήματος εγκριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και για το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι δημοτικές εκλογές στις οποίες ψήφισαν αντισυνταγματικώς περί τις δώδεκα χιλιάδες ελληνοποιηθέντες μετανάστες. Επανάληψη των εκλογών δεν θεωρείται πιθανή για λόγους νομικούς, αλλά σε επίπεδο πολιτικό η νομιμοποίηση κάποιων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους θα έχει ασφαλώς τρωθεί.

Βεβαίως η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αιτιάται κανέναν και πολύ περισσότερο τους ανωτάτους δικαστικούς, οι οποίοι με την απόφασή τους απλώς ανέδειξαν ότι κατά το ισχύον Σύνταγμα η Ελλάς εξακολουθεί να είναι χώρα, όπου για τα κοινά αποφασίζουν Ελληνες, και όχι χώρος ή απλώς μία γεωγραφική έκταση, όπου δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι πληρούν χρονικές προϋποθέσεις παραμονής.

Το δυστύχημα είναι ότι για μία φορά ακόμη ο ερασιτεχνισμός και η πολιτική απειρία ώθησαν εσπευσμένα την κυβέρνηση στη θέσπιση ενός νόμου απλώς και μόνον από ιδεοληψία και επειδή η ιθύνουσα τάξη του ΠΑΣΟΚ –και όχι οι απλοί ψηφοφόροι– πάσχουν από το σύνδρομο του «μετανάστη» πολυτελείας των χρόνων της νεότητός τους και του αντιδικτατορικού αγώνα τους.

Ορθώς η συντηρητική παράταξη, και όχι μόνον, συνιστούσε αυτοσυγκράτηση και σήμερα επικρίνει την κυβέρνηση. Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι το πλέον σοβαρό που αντιμετωπίζει η χώρα, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία ριζοσπαστικοποιήσεως του ισλαμικού κόσμου στην περιφέρεια των ευρυτέρων συμφερόντων της Ελλάδος.

Είναι επίσης προφανές ότι σε περιόδους κρίσιμες, όπως η σημερινή, η χώρα δεν έχει ανάγκη οραμάτων των πάσης φύσεως ημιμαθών που δραστηριοποιούνται στην πολιτική σκηνή. Το δραματικό έλλειμμα της Ελλάδος είναι ο κοινός νους, που δεν διέπει προφανώς τις αποφάσεις της κυβερνήσεως του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 03/02/2011)