Ξένοι ειδικοί θα μπορούσαν να προσκληθούν από το Κρεμλίνο προκειμένου να κάνουν έρευνα στη δικαστική υπόθεση με κατηγορούμενο τον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ωστόσο «η πρόσφατη καταδίκη του δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί», απεφάνθη το ρωσικό συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προεδρεύεται από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Ξένοι ειδικοί θα μπορούσαν να προσκληθούν από το Κρεμλίνο προκειμένου να κάνουν έρευνα στη δικαστική υπόθεση με κατηγορούμενο τον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ωστόσο «η πρόσφατη καταδίκη του δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί», απεφάνθη το ρωσικό συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προεδρεύεται από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Χοντορκόφσκι, που βρίσκεται φυλακισμένος από τα τέλη του 2003, καταδικάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε εξαετή κάθειρξη, μετά από μία δεύτερη καταδίκη του, για την οποία οι υποστηρικτές του τόνισαν ότι με σκοπό αυτήν «στήθηκε μία δίκη για κλοπή και ξέπλυμα χρήματος, με κίνητρα πολιτικά».

Το μέλος του ανωτέρω συμβουλίου, Ταμάρα Μορσάκοβα, νομικός, δήλωσε ότι μία ομάδα από επαγγελματίες, η οποία πιθανόν να περιλαμβάνει ξένους ειδικούς, αλλά με γνώση του συστήματος δικαίου της Ρωσίας, μπορεί να έλθει να μελετήσει την υπόθεση αυτή. Πρόσθεσε, δε, ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας «χάρηκε» μαθαίνοντας αυτή την απόφαση του Συμβουλίου. Θα λάβουμε υπόψη τη γνώμη των ξένων ειδικών, στην περίπτωση που βελτιώνει, για το μέλλον και μόνο, το ρωσικό σύστημα για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, πρόσθεσε η Μορσάκοβα.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που προβάλλεται ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφότου έχει εγκατασταθεί από το 2008 στο Κρεμλίνο, επικρίνεται από τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι σιωπά στην περίπτωση του Χοντορκόφσκι.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, δύο εβδομάδες πριν καταδικαστεί ο Χοντορκόφσκι, στις 30 Δεκεμβρίου, υποστήριξε ότι ο πάλαι πότε μεγιστάνας «πρέπει να μείνει φυλακή», προκαλώντας τις επικρίσεις της υπεράσπισης, που αναφέρθηκε σε «πιέσεις της εξουσίας προς τον δικαστή».