Τρεις ειδήσεις από την τελευταία εβδομάδα φανερώνουν την αυξανόμενη σημασία χωρών όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία στις νέες πράσινες τεχνολογίες. Από τη μια, η πανίσχυρη Vestas επέλεξε τη Ρουμανία για την εγκατάσταση του κέντρου της για την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Η επιλογή αυτή θα οδηγήσει παράλληλα και σε αιολικά έργα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ θα δημιουργήσει πολυπόθητες θέσεις εργασίας. Επίσης, η ιαπωνική Toshiba, συμφώνησε με τη Βουλγαρία να εγκαταστήσει εκεί το δικό της κέντρο για τη ΝΑ Ευρώπη

Τρεις ειδήσεις από την τελευταία εβδομάδα φανερώνουν την αυξανόμενη σημασία χωρών όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία στις νέες πράσινες τεχνολογίες. Από τη μια, η πανίσχυρη Vestas επέλεξε τη Ρουμανία για την εγκατάσταση του κέντρου της για την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Η επιλογή αυτή θα οδηγήσει παράλληλα και σε αιολικά έργα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ θα δημιουργήσει πολυπόθητες θέσεις εργασίας. Επίσης, η ιαπωνική Toshiba, συμφώνησε με τη Βουλγαρία να εγκαταστήσει εκεί το δικό της κέντρο για τη ΝΑ Ευρώπη, επενδύοντας παράλληλα στην παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στα φωτοβολταϊκά. Τέλος, η βρετανική εταιρεία Zero Carbon 2020 θα ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Βουλγαρία από φέτος.

 

Και οι τρεις αυτές ειδήσεις μαρτυρούν τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις γειτονικές χώρες, σε αντίθεση με τη δική μας, όσον αφορά την προσέλκυση των επενδύσεων. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία χαρακτηρίζονται από φθηνό εργατικό κόστος, ενώ έχουν ήδη θέσει φιλόδοξους στόχους στις ΑΠΕ, αντίστοιχους με τους δικούς μας. Στη Βουλγαρία, η οποία έθεσε πρόσφατα σε ισχύ νέο νομοθετικό πλαίσιο, η στρατηγική της κυβέρνησης Μπορίσωφ έχει οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη των κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν και παραμένουν κάποια προβλήματα τα οποία καλείται να λύσει.

 

Αντιθέτως, η Ελλάδα φαίνεται προς το παρόν να μην μπορεί να φιλοξενήσει αντίστοιχες βιομηχανικές μονάδες στο έδαφός της, όπως αυτές της Toshiba και άλλων επιχειρήσεων που προτιμούν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το κακό όμως είναι ότι ούτε και οι ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο της καθαρής ενέργειας δεν διαθέτουν δική τους παραγωγή και στηρίζονται κυρίως στις εισαγωγές «έτοιμων» συστημάτων. Βεβαίως, υπάρχουν ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες από τις ΑΠΕ σίγουρα θα μπορούσε να υπάρχει μια ακμαία ελληνική βιομηχανία, αν αναλογιστούμε το έντονο ενδιαφέρον για τα έργα αυτά.

 

Καταλήγουμε, σύμφωνα με τα παραπάνω, ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο την εγκατάσταση των μεγαβάτ, αλλά και την εγκατάσταση των νέων βιομηχανιών, την καινοτομία και την έρευνα στις ΑΠΕ. Η κυβέρνηση καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε οι ελληνικές εταιρείες να μην χρειάζεται να αγοράζουν μόνο κινέζικα ή άλλα ξένα συστήματα.