Περί Ενισχύσεων προς την ΓΕΝΟΠ

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τις περίεργες διαδρομές της οικονομικής ενίσχυσης της ΔΕΗ προς το πανίσχυρο συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως αποκαλύψεις για πλουτισμό ορισμένων συνδικαλιστών που βρίσκονται στη διοικητική πυραμίδα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο οι τελευταίες ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Η δικαιοσύνη έχει το λόγο όταν και εφόσον προστρέξουν σε αυτήν οι θιγόμενοι
energia.gr
Τρι, 22 Φεβρουαρίου 2011 - 08:30

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τις περίεργες διαδρομές της οικονομικής ενίσχυσης της ΔΕΗ προς το πανίσχυρο συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως αποκαλύψεις για πλουτισμό ορισμένων συνδικαλιστών που βρίσκονται στη διοικητική πυραμίδα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο οι τελευταίες ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Η δικαιοσύνη έχει το λόγο όταν και εφόσον προστρέξουν σε αυτήν οι θιγόμενοι.

Όμως, τα νούμερα που έρχονται στη δημοσιότητα για την οικονομική ενίσχυση της ΓΕΝΟΠ και της ΟΚΔΕ-ΔΕΗ δεν φαίνεται να διαψεύδονται από πουθενά. Για 25 εκατ. ευρώ μιλούν ότι δόθηκαν στο διάστημα 1999-2010, ενώ μόλις στην τελευταία τετραετία και με διαφορετικές, παρακαλώ, κυβερνήσεις, η αιμοδότηση του συνδικάτου έφθανε τα 3 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με πιο γενναία το 2006, οπότε ανήλθε σε 4,7 εκατ. ευρώ.

Γι αυτές τις ενισχύσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ποικιλοτρόπως, από ταξιδάκια στο εξωτερικό έως διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, το αρμόδιο υπουργείο κινητοποιήθηκε όταν εν μέσω οικονομικής κρίσης και ΔΝΤ αποκαλύφθηκε ότι η ΓΕΝΟΠ πήρε το… δανειάκι των 500.000 ευρώ από τη ΔΕΗ. Η μόνη αντίδραση του υπουργείου ήταν να στείλει στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τα στοιχεία που παραχώρησε η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης. Και καθάρισε. Σαν τον Άννα και τον Καϊάφα. Έκτοτε, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Σε αυτό το δυσάρεστο κλίμα που διαμορφώνεται για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, το οποίο η διοίκηση της αποδίδει σε μια προσπάθεια σπίλωσης του συνδικάτου, για να υποβιβασθούν οι αντιδράσεις του στα παντοειδή σχέδια αποδυνάμωσης της ΔΕΗ, ήρθε στο φως μία άλλη πληροφορία, η οποία αν επιβεβαιωθεί, θα είναι τουλάχιστον καραμπινάτο σκάνδαλο. Το υπουργείο σχεδιάζει, πάντα σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στον Τύπο, να μεταφέρει το Κέντρο Κατανομής του Αγίου Στεφάνου, που ελέγχεται σήμερα από το ΔΕΣΜΗΕ, στη ΔΕΗ, άρα στους εργαζομένους της, άρα στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος των διακοπτών του ρεύματος σχεδιάζεται να δοθεί μετά Βαΐων και Κλάδων και επίσημα πλέον στο ίδιο το συνδικάτο. Η ρύθμιση αυτή, όπως λέει το ρεπορτάζ και μάλιστα από εφημερίδα ιδιαίτερα προσεκτική με το συνδικάτο, θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εφαρμογή στη χώρα μας του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Επισήμως, λοιπόν, το «όπλο» που χρησιμοποιεί κατά κόρον η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, δηλαδή, να κατεβάσει τους διακόπτες, στην περίπτωση που απειληθούν τα κεκτημένα της από την αποδυνάμωση της ΔΕΗ, υπάρχουν σκέψεις να παραδοθεί στους συνδικαλιστές. Αν αυτό δεν μοιάζει παρανοϊκό ακόμη και ως σκέψη, τι άλλο μπορεί να είναι; Είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι μέσα στο υπουργείο που να τολμούν και μόνον να διανοηθούν να κάνουν κάτι τέτοιο; Εάν πράγματι σχεδιάζεται μία τέτοια ρύθμιση, τότε πράγματι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διαθέτει μεγάλη δύναμη μέσα στον κρατικό μηχανισμό, η οποία εικάζουμε ότι πρέπει να εδράζεται σε πολύ σημαντικούς λόγους και αιτίες.

Δεν μπορεί σε μια περίοδο που το συνδικάτο της ΔΕΗ βάλλεται πανταχόθεν, ακόμη και από φιλικές ως τα χθες εφημερίδες και μέσα του Τύπου και το υπουργείο να μην τολμά να καθαρίσει τον «κόπρο του Αυγείου». Δεν μπορεί σε όλο το δημόσιο να μειώνονται οι μισθοί και στη ΔΕΗ να μην ανοίγει ρουθούνι. Δεν μπορεί συντάξεις να περικόπτονται και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ να μην θίγονται καθόλου.

Άρα, κάτι άλλο συμβαίνει. Ενδεχομένως, κάποιες διαδρομές και σχέσεις που δεν τολμούν να διαρρήξουν κάποιοι, γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια. Θα τολμήσει κάποιος επιτέλους να βάλει το χέρι επί των τύπων των ήλων; Τώρα είναι η ευκαιρία.