Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχουν υπονομεύσει τις επενδύσεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης φάσης κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream προς τη Γερμανία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Russian Gas Society, Βάλερι Γιάζεφ

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχουν υπονομεύσει τις επενδύσεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης φάσης κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nor d Stream προς τη Γερμανία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Russian Gas Society, Βάλερι Γιάζεφ.

 

Οι νόμοι της ΕΕ με τους οποίους απελευθερώνεται η αγορά ενέργειας έχουν στόχο να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, θέτοντας τέλος στο μονοπώλιο στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε υποδομές και οι μικρότερες εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν όρια στους παρόχους φυσικού αερίου σχετικά με το πόσες υποδομές θα μπορούν να κατέχουν.

 

«Ο North Stream θα ξεκινήσει την πιλοτική παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία – ο ένας από τους αγωγούς είναι βέβαιο ότι θα κατασκευαστεί. Η κατασκευή του δεύτερου έχει ανασταλεί διότι δεν είναι πλέον ελκυστική», δήλωσε ο Γιάζεφ σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

 

Ο Γιάζεφ, που είναι επίσης αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, δήλωσε ότι ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναφερθεί στα ζητήματα ενέργειας κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

 

Η Russian Gas Society πιέζει, εξάλλου, τους ρώσους διαπραγματευτές να ζητήσουν την εξαίρεση της Ρωσίας από αυτούς τους ευρωπαϊκούς κανόνες στη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν.

 

«Έχουμε υποβάλλει τις προτάσεις μας στη ρωσική επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της ενέργειας. Μία από τις βασικές προτάσεις είναι ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι επενδύσεις που έχουν ήδη κάνει οι ρωσικές εταιρείες», επεσήμανε ο Γιάζεφ.