Κυρώσεις κατά του Λίβυου ηγέτου Μουαμάρ Καντάφι επέβαλε χθες και η Ευρωπαϊκή Ένωσις Ένωσις. Όπως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ΕΕ επέβαλε εμπάργκο όπλων, απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα λογαριασμών. Ειδικώτερα η ΕΕ παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και της οικογένειάς του, τους απαγορεύει να ταξιδεύσουν στις 27 χώρες και απαγορεύει την πώληση δακρυγόνων και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των ταραχών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των διαδηλωτών.

Κυρώσεις κατά του Λίβυου ηγέτου Μουαμάρ Καντάφι επέβαλε χθες και η Ευρωπαϊκή Ένωσις Ένωσις. Όπως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ΕΕ επέβαλε εμπάργκο όπλων, απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα λογαριασμών. Ειδικώτερα η ΕΕ παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και της οικογένειάς του, τους απαγορεύει να ταξιδεύσουν στις 27 χώρες και απαγορεύει την πώληση δακρυγόνων και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των ταραχών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των διαδηλωτών. 

Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι ο κατάλογος των ανθρώπων στους οποίους απαγορεύονται τα ταξίδια και παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία «είναι πολύ πιο μακρύς από αυτόν του ΟΗΕ» και αφορά στον Καντάφι και 25 ανθρώπους του στενού του κύκλου. Η απόφασις ελήφθη με τον χαρακτήρα του επείγοντος ώστε να εξασφαλίση ότι τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ το ταχύτερο δυνατόν, δηλαδή μόλις δημοσιευθή στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Η επί κεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθρην Άστον δήλωσε από την Γενεύη ότι η βία κατά των πολιτών της Λιβύης «σοκάρει την συνείδησή μας», και υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ άμεσα. Η Γερμανία εισηγήθηκε να ακολουθήση η ΕΕ ακόμη πιο σκληρή στάση, επιβάλλοντας ένα οικονομικό εμπάργκο 60 ημερών στην Λιβύη για να εμποδίση τον Καντάφι να συνθλίβη τον λαό του.

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλλαρυ Κλίντον ζητεί αυστηρότερη στάση έναντι της Λιβύης. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ στον Καντάφι και τους σημαντικούς υποστηρικτές του μπορεί να του στερήσουν τους εναπομείναντες συμμάχους του και να σφραγίσουν την πολιτική του μοίρα. Μιλώντας από την Γενεύη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλλαρυ Κλίντον τόνισε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι «πρέπει να φύγη τώρα» και διεμήνυσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι από την στιγμή που η κυβέρνησις Καντάφι απειλεί και σκοτώνει πολίτες». Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προχθές πώς προσεγγίζουν την αντιπολίτευση στην ανατολική Λιβύη και είναι έτοιμες να της προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια.

 

Το θέμα των πτήσεων

 

Σκλήρυνση των μέτρων απαιτεί και η Αυστραλία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κέβιν Ραντ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλη ζώνη απαγορεύσεως των πτήσεων επάνω από την Λιβύη για να βοηθήση στην πρόληψη των θανάτων αμάχων. Απαγόρευση πτήσεων ζήτησε και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ, όπως και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αλλά και ο Βρεταννός πρωθυπουργός Νταίηβιντ Κάμερον. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ είπε πώς «η Ρωσία καταδικάζει αυτή την βία, ζητεί να σταματήση αμέσως και να τηρηθή το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Ωστόσο ετάχθη εναντίον της διαιρέσεως του κόσμου σε «καλούς και κακούς», λέγοντας πως αυτό θα έβλαπτε την πολυμερή συνεργασία.

Παρά τις κυρώσεις, ο Καντάφι εξακολουθεί να σφυροκοπά τους διαδηλωτές. Ο Λίβυος ηγέτης διατηρεί τον έλεγχο της Τριπόλεως και δίδει μάχες για να μην τον χάσει. Χθες δυνάμεις του άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα όταν περίπου 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα στο προάστιο Τατζούρα, στα ανατολικά της πόλεως. Μάχες εδόθησαν και κοντά στην πόλη Μιζουράτα σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την λιβυκή πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών. 

Αντικαθεστωτικοί απέκρουσαν επίθεση φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στην πόλη και κατέρριψαν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, την ώρα που είχε ανοίξει πυρ εναντίον του τοπικού ραδιοσταθμού και συνέλαβαν το πλήρωμά του. Μάχες δίδονται και για τον έλεγχο της στρατιωτικής αεροπορικής βάσεως κοντά στην Μιζουράτα όπου υπάρχουν πυρομαχικά. Οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν μόνο ένα μικρό τμήμα της βάσεως. Η ανατολική Λιβύη βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, αλλά η πόλις Ζαουάγια που κατέλαβαν προχθές οι διαδηλωτές είναι περικυκλωμένη.

 

Χάνονται τα πετρέλαια

 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο τμήμα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας. Και η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου διέκοψε την παραγωγή της στην Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε ότι ολοκληρώνει προκαταρκτική εξέταση για τις βιαιότητες στην Λιβύη, προκειμένου να αρχίση η πλήρης έρευνα για το ενδεχόμενο εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητος που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ. Το δε Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα στέλλει εμπειρογνώμονες και τρόφιμα για τους πρόσφυγες στην μεθόριο της χώρας με την Τυνησία, ενώ εκφράζονται φόβοι για ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και νερού στα ανατολικά. Υπολογίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα στην Τυνησία και την Αίγυπτο κατέφυγαν 100.000 Λίβυοι.

Όσο για τα υπόλοιπα μέτωπα της εξεγέρσεως στον Αραβικό κόσμο, στην Αίγυπτο ο γενικός εισαγγελεύς απαγόρευσε την έξοδο από την χώρα στον πρώην Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και στην οικογένειά του. Στο Ομάν σημειώθηκαν νέες συμπλοκές στο λιμάνι Σοχάρ, όπου όμως οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της τάξεως. Στην Τυνησία παραιτήθηκε ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της μεταβατικής κυβερνήσεως, που ήταν στέλεχος του καθεστώτος Μπεν Αλί και στην Υεμένη ο Πρόεδρος Σάλεχ ετοιμάζεται να σχηματίση κυβέρνηση.

(από την εφημερίδα Εστία)