Οι Ανεξάρτητοι, η Κομισιόν και ο Διαχειριστής

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρισμού εξαρχής και με σαφήνεια κατέστησαν ξεκάθαρο ότι δεν θα αφήσουν ο market operator να ελέγχεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη ΔΕΗ. Οι εμπειρίες τους είναι πικρές από τη λειτουργία του ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος ελέγχεται κατά 49% από τη Δημόσια Επιχείρηση και το προσωπικό του πληρώνεται από αυτήν.
energia.gr
Παρ, 4 Μαρτίου 2011 - 08:15

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρισμού εξαρχής και με σαφήνεια κατέστησαν ξεκάθαρο ότι δεν θα αφήσουν ο market operator να ελέγχεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη ΔΕΗ. Οι εμπειρίες τους είναι πικρές από τη λειτουργία του ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος ελέγχεται κατά 49% από τη Δημόσια Επιχείρηση και το προσωπικό του πληρώνεται από αυτήν.

Η διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος είναι κοινό μυστικό ότι γίνεται από τη ΔΕΗ, με τη χρήση των νερών. Είναι γνωστός, επίσης, στην αγορά και ποιος είναι ο αρχιτέκτονας όλης αυτής της διαδικασίας, ο οποίος μάλιστα προσφάτως αναβαθμίσθηκε, έχει αναλάβει το έργο του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της Δημόσιας Επιχείρησης και προαλείφεται και για τη θέση του επικεφαλής του ΙΤΟ.

Οι ιδιώτες παραγωγοί έχουν πεισθεί πλέον ότι με το μοντέλο που επέλεξε τελικά η κυβέρνηση είναι σαν να βάζεις το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Και γι αυτό επιμένουν ως την τελευταία στιγμή να αντιδρούν σε αυτήν την προοπτική. Είναι πρόσφατη η επιστολή του ΕΣΑΗ προς την υπουργό ΠΕΚΑ, με την οποία εμφανίζονται κατηγορηματικοί στο να δημιουργηθεί ένας market operator με ελάχιστες αρμοδιότητες, ήτοι, μόνο τη διαχείριση του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ), ενώ όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών, θα περιέλθουν στο ΙΤΟ, εν πολλοίς, δηλαδή, στη ΔΕΗ.

Αρχίζουν, βέβαια, και αντιλαμβάνονται οι παραγωγοί ότι δεν θα πετύχουν και πολλά για να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός. Ο ΙΤΟ θα είναι επί της ουσίας θυγατρική της ΔΕΗ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τι μένει λοιπόν να κάνουν; Η άποψη που αρχίζει και διαμορφώνεται πλέον είναι απλή. Θα παρακολουθούν τη λειτουργία του ΙΤΟ και στο πρώτο «στραβοπάτημα» που θα συμβεί θα προσφύγουν με καταγγελίες στην Κομισιόν. Δεν φαίνεται, δηλαδή, να υπάρχει άλλη λύση.

Το ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει είναι γιατί η Κομισιόν αποδέχθηκε το συγκεκριμένο μοντέλο που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, όταν η αρχική επιλογή της για την ελληνική αγορά ήταν ο ISO. Γνωρίζοντας πολύ καλά τόσο η Κομισιόν, όσο και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού τις στρεβλώσεις της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, θα περίμενε κανείς και δεδομένων των συγκυριών, ότι θα απέρριπταν την βολική λύση του ΙΤΟ και θα επέμειναν στον ISO, που πράγματι εξασφαλίζει την ανεξαρτησία του market operator.

Παράγοντες της αγοράς με πολύ καλή γνώση των τεκταινόμενων σε αυτήν και βλέποντας μακριά διατυπώνουν την άποψη ότι η Κομισιόν «ξέρει τι κάνει». Αφήνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λειτουργία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Αγοράς, ήτοι, του ΙΤΟ, υπό τη σκέπη της ΔΕΗ. Επιδιώκει, δηλαδή, να συγκεντρωθούν όλα σε ένα «μαγαζί». Από κει και πέρα δεν σημαίνει ότι εφησυχάζει και αφήνει τα πράγματα να λειτουργούν με μονομερείς βουλήσεις. Εάν καταγραφούν «στραβοτιμονιές» από την πλευρά του ΙΤΟ - οι ανεξάρτητοι παραγωγοί θα επαγρυπνούν – τότε η Κομισιόν θα επιβάλει την πώληση όλου του «μαγαζιού», μια προοπτική εξαιρετικά ευνοϊκή, δεδομένου ότι ο ΙΤΟ θα διαθέτει και τα δίκτυα και κυρίως θα είναι συγκεντρωμένος στη ΔΕΗ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις απόψεις που υπάρχουν, ήδη, η Κομισιόν έχει λάβει και τις σχετικές αποφάσεις της.

Ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι κάθε λογής «μάγειροι».