«Μπορεί η Σαουδική Αραβία να λέει ψέματα όσον αφορά την υπερβάλλουσα παραγωγική της δυνατότητα;», αναρωτιούνται οι Financial Times και παραθέτουν τις σκέψεις αναλυτών της Goldman Sachs σχετικά με το θέμα. Αποκρυπτογραφώντας τα επίπεδα παραγωγής, οι ίδιοι αναλυτές διαπίστωσαν για παράδειγμα, ότι το βασίλειο αύξησε την παραγωγή του ήδη πριν από την κρίση στην Λιβύη:

«Μπορεί η Σαουδική Αραβία να λέει ψέματα όσον αφορά την υπερβάλλουσα παραγωγική της δυνατότητα;», αναρωτιούνται οι Financial Times και παραθέτουν τις σκέψεις αναλυτών της Goldman Sachs σχετικά με το θέμα.

Αποκρυπτογραφώντας τα επίπεδα παραγωγής, οι ίδιοι αναλυτές διαπίστωσαν για παράδειγμα, ότι το βασίλειο αύξησε την παραγωγή του ήδη πριν από την κρίση στην Λιβύη:

«Θεωρούμε πως η Σαουδική Αραβία παρήγαγε ήδη αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες από ότι υποδεικνύουν οι επίσημες αναφορές. Πρόσφατες ειδήσεις φανερώνουν ότι η χώρα παράγει σήμερα πάνω από 9 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, δηλαδή 700.000 βαρέλια περισσότερα από ότι τον Ιανουάριο. Ενώ η απότομη αυτή αύξηση μοιάζει να είναι η απάντηση για την πτώση της παραγωγής στη Λιβύη, εντούτοις ορισμένες αναφορές κάνουν λόγο για τη λήψη της απόφασης αυτής πριν από την κρίση στη Λιβύη, τις οποίες και συμμεριζόμαστε».

Η κατάσταση αυτή είναι προβληματική, διότι έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υπερβάλλουσα παραγωγή του OPEC συνολικά:

Η Goldman εξηγεί:

«Η υψηλότερη σαουδική παραγωγή επηρεάζει την σημερινή υπερβάλλουσα δυνατότητα. Ενώ μόλις πριν από τρεις μήνες την υπολογίζαμε σε 2,5-3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, οι πρόσφατες εξελίξεις υποδεικνύουν πως αυτή έχει μειωθεί κάτω από τα 2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Τα γεγονότα στη Λιβύη επέσπευσαν την μείωση της υπερβάλλουσας δυνατότητας του OPEC κατά περίπου έξι μήνες. Ενώ η σημερινή απώλεια παραγωγής μπορεί να διαρκέσει λίγο, ο αληθινός κίνδυνος είναι ότι η παραγωγική δυνατότητα που απομένει δεν μπορεί να αντέξει μια κλιμάκωση της αστάθειας σήμερα, κατά τη γνώμη μας».

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο OPEC μπορεί να παράγει 0,5-1 εκατ. βαρέλια περισσότερα ήδη από το Νοέμβριο, πράγμα που αφήνει μόλις 2 εκατ. βαρέλια διαθέσιμα για το παγκόσμιο σύστημα και όχι 3 εκατ. βαρέλια, όπως πολλοί πιστεύουν.

Βεβαίως, η παραβίαση των ποσοστώσεων από τα μέλη του οργανισμού είναι συχνό φαινόμενο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπό κανονικές συνθήκες η παραπάνω παραγωγή θα κατέληγε κατευθείαν στα παγκόσμια αποθέματα, προσαρμόζοντας την αγορά.

Αυτή τη φορά όμως, τα αποθέματα δεν ρυθμίζονται. Η Goldman λέει ότι συνεχίζει η ελάττωσή τους με τον ίδιο ρυθμό, εξαιτίας της ζήτησης και της κατανάλωσης. Και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μείωση της υπερβάλλουσας δυνατότητες του OPEC έξι μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Τα καλά νέα είναι ότι αν και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα στη Λιβύη, η επανόρθωση της παραγωγής θα είναι εύκολη, αφού οι λιβυκές πετρελαιοπηγές παράγουν αργό υψηλότατης ποιότητας. Τα κακά νέα είναι ότι αν οι Σαουδάραβες πιέστηκαν και παράγουν περισσότερο ήδη από το Νοέμβριο, τότε η διαφορά στην ποιότητα των αργών είναι πιο σημαντική από ότι υπολόγιζε η αγορά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αντίδραση στην αλλαγή της ποιότητας σημαίνει κάτι:

«Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η απόκλιση μεταξύ των ελαφρών και των βαρέων αργών στηρίζει την άποψη ότι η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της πολύ πριν την έκρηξη στη Λιβύη. Παρατηρούμε ότι οι αποκλίσεις των αργών, όπως το Maya-LLS και το Dubai-Brent οδηγούνται από την παραγωγή του OPEC. Πιστεύουμε επίσης ότι η περισσότερη υπερβάλλουσα δυνατότητα της Σαουδικής Αραβίας είναι βαρύ αργό, πράγμα που θα επιδεινώσει την απόκλιση βαρέων-ελαφρών αργών. Σήμερα, η απόκλιση αυτή είναι πιο μεγάλη από ότι προέβλεπαν τα μοντέλα μας, τα οποία δημιουργήθηκαν με βάση τα επίσημα στοιχεία των Σαουδαράβων, άρα η πραγματική τους παραγωγή είναι πιο μεγάλη από ότι λένε. Η απόκλιση διευρύνθηκε ήδη πριν από τη Λιβύη, άρα μεγαλύτερες ποσότητες σαουδικού αργού μπήκαν στην αγορά ήδη».

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω τα τηλεγραφήματα του WikiLeaks που έκαναν λόγο για εσκεμμένη παραποίηση στοιχείων από τη Σαουδική Αραβία, τίθεται ένα κρίσιμο ζήτημα σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας αυτής να ρυθμίσει τις τιμές και την αγορά. Εν τέλει, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι η Σαουδική Αραβία μπλοφάρει σχετικά με την υπερβάλλουσα παραγωγή της.