Ο σεισμός και το τσουνάμι της Ιαπωνίας έθεσαν εκτός λειτουργίας 11 από τους 52 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας. Αν δεν επαναλειτουργήσουν σύντομα, η Ιαπωνία δύσκολα θα κατορθώσει να συνεχίσει την ηλεκτροδότηση του λαού της, καθώς το 30% της ηλεκτρικής της ενέργειας παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς. Όσο όμως εξαρτημένη κι αν είναι η Ιαπωνία από την πυρηνική ενέργεια, υπάρχουν 12 χώρες που είναι ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με την «παγκόσμια οργάνωση πυρηνικής ενέργειας» (WNA)

Ο σεισμός και το τσουνάμι της Ιαπωνίας έθεσαν εκτός λειτουργίας 11 από τους 52 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας. Αν δεν επαναλειτουργήσουν σύντομα, η Ιαπωνία δύσκολα θα κατορθώσει να συνεχίσει την ηλεκτροδότηση του λαού της, καθώς το 30% της ηλεκτρικής της ενέργειας παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς. Όσο όμως εξαρτημένη κι αν είναι η Ιαπωνία από την πυρηνική ενέργεια, υπάρχουν 12 χώρες που είναι ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με την «παγκόσμια οργάνωση πυρηνικής ενέργειας» (WNA). Ιδού ο κατάλογος των δέκα πιο εξαρτημένων χωρών από την πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007:


10. Ουγγαρία-37%: Με τέσσερις συνολικά πυρηνικούς αντιδραστήρες, η Ουγγαρία παράγει το 37% περίπου του ηλεκτρισμού της από την πυρηνική ενέργεια. Ο πρώτος λειτούργησε το 1982. Ένας από τους λόγους που η Ουγγαρία επιλέγει την πυρηνική ενέργεια, είναι η τιμή της. Σύμφωνα με την WNA, το 2007 το κόστος της ήταν μικρότερο από 5 λεπτά την κιλοβατώρα (kWh). Ένας άλλος είναι η διαφοροποίηση. Ο πρώην σοβιετικός-δορυφόρος εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

 

9. Αρμενία-39.4%: Αν και διαθέτει ένα μόνο αντιδραστήρα, προσφέρει σχεδόν το 40% της ηλεκτροπαραγωγής της Αρμενίας. Ο αντιδραστήρας αυτός είναι ένας εκ των δύο που εγκαινιάστηκαν εδώ και πάνω από 30 χρόνια, με σοβιετική τεχνολογία. Μετά όμως από ένα μεγάλο σεισμό στα βορειοδυτικά της χώρας, το 1988, η κυβέρνηση έκλεισε και τους δύο αντιδραστήρες. Το 1995 όμως, εν μέσω βαθιάς ύφεσης, ο ένας επαναλειτούργησε και έκτοτε συνεχίζει να λειτουργεί.

 

8. Σλοβενία-40%: Η Σλοβενία βασίζεται σε ένα σταθμό του οποίου είναι συνιδιοκτήτης μαζί με τη γειτονική της Κροατία, και που της παρέχει το 40% του ηλεκτρισμού της. Αυτός ήταν ο πρώτος δυτικής τεχνολογίας αντιδραστήρας που λειτούργησε στην ανατολική Ευρώπη. Η ενέργεια απασχολεί ιδιαίτερα τη Σλοβενία, που βασίζεται για την ενεργειακή της κάλυψη σε εισαγωγές, ιδίως πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

7. Ελβετία-40%: Οι πέντε ελβετικοί πυρηνικοί σταθμοί εξασφαλίζουν το 40% των αναγκών της συνομοσπονδίας σε ηλεκτρισμό. Αναμένεται η εγκατάσταση άλλων δύο αντιδραστήρων. Τον Ιανουάριο, τρεις ελβετικοί όμιλοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν το σχεδιασμό και την οικοδόμηση των σταθμών αυτών. Η Ελβετία σήμερα καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από εισαγωγή πυρηνικής ενέργειας από τη Γαλλία.

 

6. Νότιος Κορέα-40%: Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, οι 21 αντιδραστήρες της Νότιας Κορέας εξασφαλίζουν σχεδόν το 40% της ηλεκτροπαραγωγής της. Κι όμως η χώρα σχεδιάζει να φθάσει στους 56 αντιδραστήρες έως το 2020. Το 2009, η Νότιος Κορέα εισέπραξε περί τα 20 δις δολάρια για να εγκαταστήσει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτή η συμφωνία Σεούλ-Αμπού Ντάμπι είναι η πρώτη σχετική συμφωνία της Νοτίου Κορέας, που εγκαινιάζει την προσπάθειά της να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους παγκοσμίως εξαγωγείς πυρηνικής ενέργειας.

 

5. Σουηδία-42%: Με την πυρηνική ενέργεια να της εξασφαλίζει το 42% των ενεργειακών της αναγκών, η Σουηδία άλλαξε τη θέση της απέναντι στην πυρηνική ενέργεια. Τρεις δεκαετίες αφού απαγορεύθηκε η δημιουργία νέων πυρηνικών σταθμών, τον Ιούνιο αυτή η πολιτική αναθεωρήθηκε. Τώρα η Σουηδία σχεδιάζει να εγκαταστήσει τους δέκα αντιδραστήρες της χώρας με σταθμούς νέας τεχνολογίας. Μολαταύτα, η χώρα δεν μπορεί να αποκτήσει περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις, και η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγκρίνει την εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών σε άλλες τοποθεσίες.

 

4. Ουκρανία-48%: Η Ουκρανία διαθέτει 15 αντιδραστήρες, που παράγουν περί το ήμισυ της ενέργειας που χρειάζεται. Αν και είναι η χώρα όπου έλαβε χώρα η καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986, το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια. Το μεγαλύτερο μέρος των πυρηνικών καυσίμων για τη λειτουργία τους προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά τον περασμένο Απρίλιο η χώρα εισήγαγε πυρηνικά καύσιμα από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός διμερούς προγράμματος για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της προμηθευτών.

 

3. Βέλγιο-54%: Οι επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες εξασφαλίζουν το 54% του ηλεκτρισμού που χρειάζεται η χώρα. Το Βέλγιο έχει προγραμματίσει την σταδιακή κατάργηση του πυρηνικού του προγράμματος ως το 2015, αλλά το 2009 η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διατηρήσει τους πυρηνικούς σταθμούς εν λειτουργία για δέκα ακόμα χρόνια, ως το 2025. Το 2009, η βασική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η «ελεκτραμπέλ», αποφάσισε να επενδύσει 740 εκατομμύρια δολάρια σε «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» (ΑΠΕ).

 

2. Σλοβακία-55%: η Σλοβακία διαθέτει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, και σχεδιάζει να λειτουργήσει άλλους δύο. Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας οικοδομήθηκε το 1972. Αν και η χώρα ήταν επί πολλά χρόνια εξαγωγέας πυρηνικής ενέργειας, σήμερα έχει μεταβληθεί σε εισαγωγέα.

 

1. Γαλλία-75%: Καμία χώρα στον κόσμο δεν βασίζεται τόσο πολύ στην πυρηνική ενέργεια για την ηλεκτροπαραγωγή της όσο η Γαλλία· η χώρα είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πυρηνικής ενέργειας του κόσμου, καθώς εξάγει το 18% της συνολικής πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής της στην Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και τη Γερμανία -που συνεισφέρουν στη γαλλική οικονομία άνω των 4 δις δολαρίων ετησίως.

 

 

(από Christian Science Monitor / www.ppol.gr)