Από «στρες τεστ» θα περάσουν ως το δεύτερο εξάμηνο του 2011 όλοι οι αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι στις χώρες-μέλη της ΕΕ, ώστε να πιστοποιηθεί η αντοχή τους απέναντι σε πλημμύρες, τσουνάμι, σεισμούς, τρομοκρατικές επιθέσεις και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη διαχείρισης κρίσεων, στις Βρυξέλλες, όπου, όπως είπε μετά το πέρας της ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, ενώ στο επόμενο δεκαήμερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει ετοιμάσει τις προτάσεις της για την οργάνωση της σχετικής διαδικασίας

Από «στρες τεστ» θα περάσουν ως το δεύτερο εξάμηνο του 2011 όλοι οι αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι στις χώρες-μέλη της ΕΕ, ώστε να πιστοποιηθεί η αντοχή τους απέναντι σε πλημμύρες, τσουνάμι, σεισμούς, τρομοκρατικές επιθέσεις και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη διαχείρισης κρίσεων, στις Βρυξέλλες, όπου, όπως είπε μετά το πέρας της ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, ενώ στο επόμενο δεκαήμερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει ετοιμάσει τις προτάσεις της για την οργάνωση της σχετικής διαδικασίας.

 

Για το κάθε τεστ θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ιδιαίτερα αν πρόκειται για σεισμογενή περιοχή. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις ελήφθησαν υπό την πίεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης κοινωνίας και τις αντιδράσεις ενάντια στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας, με αφορμή τα συνεχή ατυχήματα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ αναγνώρισε ότι «μιλούμε για την Αποκάλυψη. Τα πάντα είναι πια εκτός ελέγχου και δεν αποκλείω να συμβεί το χειρότερο τις προσεχείς μέρες».

Στο μεταξύ, μόνον οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επιμένουν στο αίτημα διοργάνωσης μιας «συντονισμένης και σταδιακής εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας», ενώ οργανώσεις και δίκτυα σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία ζητούν από τις κυβερνήσεις τους την παύση λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων της κάθε χώρας. Αντίθετα, η Πολωνία, Βουλγαρία και Λιθουανία, δηλώνουν απρόθυμες να αναθεωρήσουν τα προγράμματα κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων. Η Ιταλία ετοιμάζεται για το δημοψήφισμά της που θα λάβει χώρα στις 12 Ιουνίου.