Ένα Βήμα πιο Κοντά στον Μηχανισμό Στήριξης Φέρνει την Πορτογαλία η Υποβάθμιση από τη Moody's

Ένα Βήμα πιο Κοντά στον Μηχανισμό Στήριξης Φέρνει την Πορτογαλία η Υποβάθμιση από τη Moodys
energia.gr
Τετ, 16 Μαρτίου 2011 - 13:22
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες - από «Α1» σε «Α3» - προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πως φέρνει την νοτιοευρωπαϊκή χώρα ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ενώ ο διεθνής οίκος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης («αρνητικές προοπτικές»). Ο Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση επικαλούμενος δυσκολίες που βλέπει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση της χώρας, αλλά και την πιθανότητα να χρειαστεί στο μέλλον οικονομική στήριξη στις τράπεζες και στους κρατικούς οργανισμούς

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες - από «Α1» σε «Α3» - προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πως φέρνει την νοτιοευρωπαϊκή χώρα ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ενώ ο διεθνής οίκος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης («αρνητικές προοπτικές»).

Ο Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση επικαλούμενος δυσκολίες που βλέπει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση της χώρας, αλλά και την πιθανότητα να χρειαστεί στο μέλλον οικονομική στήριξη στις τράπεζες και στους κρατικούς οργανισμούς. Τέλος, ο οίκος θεωρεί ότι οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς έχουν αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης του πορτογαλικού δημοσίου, ενώ επισημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αργότερα μέσα στο έτος, θα οξύνει την «πρόκληση» για τη χώρα, η οποία έχει το τέταρτο μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη.

Απαντώντας στην κίνηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, ο Υφυπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας κ. Κάρλος Κόστα Πίνα δήλωσε ότι η «βιαστική» απόφαση δεν έλαβε υπόψη τα μέτρα που πρόκειται να εγκριθούν από την ΕΕ.

Η Moody's υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση για το βραχυπρόθεσμο χρέος της Πορτογαλίας σε «Prime-2» από «Prime-1». Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι η αξιολόγηση «Α3» είναι τέσσερις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk».

Επιπλέον, η Moody's προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ εφέτος και -στην καλύτερη περίπτωση- ασθενή ανάκαμψη το 2012. Την ίδια στιγμή, και η Τράπεζα της Πορτογαλίας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2011. Το επιτόκιο στο 10ετές πορτογαλικό ομόλογο αναφοράς παραμένει πάνω από το κρίσιμο όριο του 7% τις 28 τελευταίες ημέρες. Το spread με τον γερμανικό τίτλο διαμορφώθηκε την Τρίτη στις 427 μονάδες.